Fotoreportáž - Vladimír Císař namaloval při Skleničce obraz

Vladimír Císař podepisu obraz, který vytvořil během kutnohorského literárního podvečera Na skleničku s...

Reportáž

Prvního únorového dne navázala kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery na cyklus pořadů Na skleničku s... Do Vinotéky U Sv. Barbory přišel výtvarník, pedagog a filmař Vladimír Císař. Zcela zaplněný salónek byl ještě "vylepšen" velkoplošnou obrazovkou a malířským stojanem.

cisar sklenicka 01cisar sklenicka 02Knihovnice Lenka Frankovicová autora přivítala a potom už začala jízda. Vladimír Císař si očividně celý podvečer užíval, odpovídal na otázky, vyprávěl, bavil přítomné. Často je rozesmál, občas přiměl k zamyšlení. V dialogu s moderátorkou ozřejmil třeba techniku černobílých ilustrací ke třetímu vydání knihy Marie Vondrové-Fastrové Paměti z Fastrova mlýna, vyznal se, že nejraději tvoří svoje obrazy akrylem. O Pamětech a jejich autorce krátce pohovořila i Věra Kalousová, praneteř autorky.

Vladimír Císař připravil a promítnul i několik svých krátkých filmů, bouři smíchu vyvolal dílkem Dálkový mikrofon, u dokumentu, který zaznamenává likvidaci bývalé Avie poznamenal, že je to pravděpodobně jediný ucelený filmový záznam smutného konce proslulé kutnohorské fabriky.

cisar sklenicka 03cisar sklenicka 04A na tempu neubíral, během večera stihnul i namaloval podklad pro velkorozměrový obraz, na kterém je samozřejmě chrám Sv. Barbory i Fastrův mlýn. Potom podepisoval knihy, pohlednice i faksimile svých obrazů a v úplném závěru se zamyslel na otázkou, která v současné době trápí mnohé Kutnohořany. Proč historické jádro města "vymírá", končí nejenom zajímavé krámky, ale i místa dlouhodobě spojená s městem, nyní třeba proslulé Knihkupectví U stříbrného groše.

Příjemný večer u dobrého vína, které nabízel kutnohorský vinař Jiří Kocián, pokračoval ještě dlouho po skončení "oficiálního" programu, který Vladimír Císař ozvláštnil i ukázkou ze svojí poetické tvorby...

Vánoční

Jakube, Jakoubku,
díváš se na hloubku.
Na hloubku pod sebe,
a hlavu máš u nebe

Hlavu máš u mraků
tam ve sféře zázraků.
Na nebi tvá hlava ční
v tom čase vánočním!

Text a snímky: Miroslav Moravec

Další reportáže ze světa knih najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku Antikvariátu U Skleněné kašny

cisar sklenicka 5cisar sklenicka 06cisar sklenicka 07cisar sklenicka 08cisar sklenicka 09

 

 

 

 

 

cisar sklenicka 11cisar sklenicka 12