Aukce - V Christie´s půjde pod kladívko mramorová busta císařovny Livie

Kunsthistorička Alexandra Olsman s mramorovou bustou císařovny Livie

Christie's

Na středu 25. října 2017 připravila aukční síň Christie´s v prostorách newyorkského Rockefeller Centra mimořádně zajímavou aukci starožitností - Antiquties. V ní nabízí umělecká díla z celého starověkého Středomoří. Celkem 102 položky znamenají impozantní výběr starověkých řeckých váz, busty starověkých vládců, vápencových reliéfů a panoplie zbrojí od roku 2300 před Kristem až po 7. století našeho letopočtu. Mezi nejvýznamnější patří výstřední busta Amenhotepa III., výjimečné římské torzo Venuše a významná busta z římského mramoru císařovny Livie.

Požádali jsme kunsthistoričku Alexandru Olsman, která se v Christie´s specializuje právě na starověké artefakty, aby naše čtenáře seznámila s unikátní bustou nejkontroverznější ženy starého Říma, císařovny Livie (* 58 před Kristem; + 26 našeho letopočtu).

alexandra olsan 1"Pohled na tato nádherné dílo mi úplně vyrazil dech," vzpomíná Alexandra Olsman na svoje první setkání s unikátní mramorovou bustou. A dodává: "Přesně tohle očekáváme od antického mramorového portrétu hlavy."

Busty císařovny Livie se objevují poměrně vzácně. Když expertní tým aukční síně Christie´s zkoumal pravost artefaktu, dospěl k názor,. že je to skutečně císařovna Livie. Alexandra Olsman k tomu dodává: "Nejdříve mě zaujal tvar horní části obličeje. Při dalším výzkumu, to jsme již měli bustu v New Yorku, jsme našli více jak přesvědčivé paralely s vyobrazením císařovny Livie z doby jejího vnuka, císaře Claudia."

"Livia Drusilla pocházela z bohaté a velevážené rodiny senátora Claudia, který zahynul na bitevním poli, když jí bylo šestnáct let. To už byla rok vdaná – z otcovy vůle za svého čtyřicetiletého bratrance Tiberia Claudia Nerona. Tomu brzy po svatbě porodila syna – budoucího císaře Tiberia. Podle soudobých historiků byla mimořádně krásná, dokonce prý byla jednou z nejkrásnějších žen tehdejšího světa," říká dále Alexandra Olson.

"Římští historici Tacitus a Cassius Dio o ní psali jako o vědomě nemilosrdné a agresívní, jako o ženě, které se ničeho neštítila a před ničím se nezastavila, aby upevnila moc svého manžela. Údajně si neošklivila ani vraždy, aby získala trůn pro svého syna Tiberia," popisuje Alexandra Olsman. "Ať už to je či není pravda, skutečností zůstává, že nejméně tři dědicové císaře Augusta zemřeli za podivných okolností."

alexandra olsan 2alexandra olsan 3Mramorová busta císařovny Livie, kterou nabízí Christie´s ve středu 25. října 2017 při aukci Antiquties jako položku číslo 45, je s největší pravděpodobností posmrtnou maskou. "Její rysy jsou značně zidealizované. Pozornost si především zaslouží vlasy, ztvárněné do lahodně zvlněného účesu, který připomíná olympské bohyně z doby 5. století před Kristem. Ve starém Římě," zdůrazňuje Alexandra Olsman, "bylo umění často využíváno k politické agitaci. A právě tato busta je toho příkladem. Claudis, který nechal bustu vytvořit, tím dával najevo, že je nástupcem Livie Drussily a obhajoval tak zároveň svoji legitimitu."

Jak jsme již řekli, mramorová busta císařovny Livie půjde ve středu 25. října 2017 při newyorkské aukci Christie´s pod kladívko jako 45. položka a odborníci očekávají, že se vydraží za 200 000 až 300 000 dolarů. O výsledku aukce budeme na webu Putování za uměním informovat.

Autor: MiM
Zdroj: Christie´s
Zdroj snímků: Christie´s

O dalších aukcích výtvarného umění pořádaných aukční síni Christie´s si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery