19 minut, které otřásly uměleckým světem

Christie's

Nabízíme stručnou rekapitulaci skvělé dramatické bitvy, která ve středu 15. listopadu 2017 přinesla v newyorkských prostorách aukční síně Christie´s nový světový aukční rekord.

Znovuobjevené mistrovské dílo Salvator Mundi renesančního génia Leonarda da Vinci (* 15. dubna 1452; + 2. května 1519) se i s aukční přirážkou prodalo na neuvěřitelných 450 312 500 dolarů, což je v aktuálním přepočtu asi 9.8 miliardy korun. Rekord padl v rámci aukčního večera, na kterém se vydražilo poválečné a současné umění v celkové částce 785 942 250 dolarů.

0 salvator mundiCelosvětový zájem o toto Leonardovo dílo, které je považováno za největší umělecký objev posledních sto let, přilákalo do hlavního aukčního sálu v Rockefellerově centru několik stovek sběratelů, obchodníků uměním, poradců, novinářů i veřejnosti. Aukci zároveň sledovaly prostřednicvím přímého přenosu další tisíce diváků a zájemců. Když aukční síň Christie´s v úterý 10. října 2017 oznámila, že Salvator Mundi půjde pod kladívko, navštívilo předaukční výstavy v Hong Kongu, Londýně, San Francisku a v New Yorku více jak třicet tisíc lidí.

Úžasná cena zřetelně odráží i skutečnost, že Leonardo da Vinci namaloval kolem dvou desítek obrazů. Do dnešní doby se podle expertů dochovalo jen asi šestnáct pláten, přičemž pouze Salvator Mundi je jediným dílem v soukromém vlastnictví, všechna ostatní jsou v prestižních muzejních sbírkách.

0 salvator mundi 1Pikantní je, že obraz byl v roce 1958 na aukci Sotheby’s prodán za pouhých 45 liber, poté opět zmizel "pod hladinou". Znovu se objevil až v roce 2005 na jedné aukci v USA, o dva roky později byl restaurován. Naposledy obraz změnil majitele v roce 2013, předpokládá se, že jeho majitelem byl ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev, který za něj podle webu artnet.com zaplatil 127,5 miliónu dolarů. Totožnost nového kupce Christie´s zatím nezveřejnila.

Olej na plátnu Salvator Mundi o rozměrech 657 x 457 milimetrů vznikl kolem roku 1500. Poprvé byl jako dílo uveden na soupisu sbírky z majetku Karla I. Stuarta, sestaveném po králově popravě v roce 1649. Dílo – od té doby v majetku koruny – ale počátkem 18. století zmizelo. Objevilo se až v roce 1900 a bylo uváděné jako obraz Leonardova následovníka Bernardina Luiniho s četnými přemalbami.

0 salvator mundi 2Salvator Mundi přišel pod kladívko, kterým vládl generální ředitel Christie´s Jussi Pylkkänen, jako devátá položka. Úchvatná bitva měla dvě fáze. V té první se cena díky střetu dvou dražitelů během první minuty dostala na 350 miliónů dolarů. Po jistém uklidnění se za osmnáct minut vyšplhala cena v 370 miliónů na 400 miliónů dolarů. V aukčním sále rostlo vzrušení, každý další příhoz doprovázel stále silnější potlesk. Nadšení vyvrcholilo po pouhých devatenácti minutách, kdy Alex Rotter z vedení Christie´s podal vítěznou nabídku pro klienta, který dražil po telefonu.

Viditelně rozrušený a nadšený Jussi Pylkkänen na tiskové konferenci po skončení aukce prohlásil: "Je to absolutní vrchol mojí kariéry. Je úžasné, že staří mistři jsou v centru pozornosti. Nadšení veřejnosti, které vyvolalo toto skvostné umělecké dílo, bylo ohromující, nesmírně povzbuzující."

0 salvator mundi 3Loic Gouzer, který se v Christie´s věnuje poválečnému a současnému umění, připomněl předaukční výstavy. "Představili jsme Leonardův obraz Salvator Mundi po celém světě. Všude přitahoval davy lidí, kteří chtěli obraz vidět na vlastní oči. Salvator Mundi evokuje radost, extázi, hněv, úctu, dotýká se všech lidských emocí. Stejně působí i na mne. Je tajemný, bolestně krásný..."

Salvator Mundi se ve středu 15. listopadu 2017 stal nejdražším uměleckým dílem v historii, když více jak zdvojnásobil předcházející aukční rekord. Podle aukční síně Christie's tak Salvator Mundi sesadil z první příčky nejdráže v aukci prodaných obrazů Alžírské ženy Pabla Picassa, které se v roce 2015 vydražily za 179,4 miliónu dolarů (v současnosti 3,9 miliardy korun). Na třetím místě je nyní obraz Ležící akt Amedea Modiglianiho, za který zájemce v roce 2015 zaplatil 170,4 miliónu dolarů (v současnosti 3,7 miliardy korun).

Připravil: MiM
Zdroj: Christie´s
Zdroj snímků: Christie´s

O dalších aukcích výtvarného umění pořádaných aukční síni Christie´s si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery