Aukční síň Artcurial představuje umělce Hanojské školy

Zahraničí

Ve středu 5. června 2024 představí oddělení impresionismu a moderny francouzské aukční síně Artcurial, která má sídlo v pařížském historickém hotelu Marcel Dassault, soubor asiatik s názvem L'École d'Hanoï, œuvres choisies (Hanojská škola, vybraná díla) a zájemcům nabídne odhady ceny obrazů umělců této školy z jihovýchodní Asie.

hanoj 1hanoj 2V roce 2023 vyvolala výstava, kterou aukční síň Artcurial připravila, skutečnou senzaci, když poslala pod kladívko obrazy a grafické listy umělců Hanojské školy. Čtyři výjimečná díla Lê Phổ (* 2. srpna 1907; + 12. prosince 2001) a Mai Trung Thứ (* 1906; + 10. října 1980) překonala na aukci impresionistického a moderního umění všechna očekávání a vynesla téměř 1,4 milionu eur, což trojnásobně překonalo původní odhad. V prosinci 2023 se další dvě díla prodala za více jak 770 000 eur, tedy dvojnásobek jejich původního odhadu. Tyto výsledky svědčí o mimořádném vlivu umělců Hanojské školy na současný trh asiatiky.

hanoj 3Lê Phổ, Mai Trung Thứ a Vũ Cao Đàm (* 1908; + 2000), absolventi Hanojské školy výtvarných umění, která byla založena v roce 1924, pod vedením francouzského malíře Victora Tardieu (* 30 duben 1870; + 12 června 1937), zaujímají v panoramatu vietnamských umělců zvláštní místo. Jejich díla spojují analýzu velkých západních mistrů s hlubokým studiem tradičních asijských technik. Škola byla úrodnou půdou pro celou generaci vynikajících umělců, kteří využili tohoto šťastného synkretismu k vytvoření nového umění, rovnováhy, ba dokonce fúze dvou kultur.

Artcurial pokračuje v udržování odkazu těchto umělců představováním děl výjimečné kvality a připravuje další aukci na středu 5. června 2024.

Autor: MiM
Zderoj snímků: artcurial.com

O dalších aukcích výtvarného umění pořádaných v zahraničí si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery