V sedlecké katedrále byla zahájena nová výstava Sphaera

Vernisáž

V pátek 15. září 2023 proběhla vernisáž nové výstavy autorky Niny Kirk s názvem Sphaera, která bude v podkroví katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře k vidění až do neděle 22. října 2023.

Nina Kirk je multimediální umělkyní pracující od malby a perokresby po vytváření prostorových instalací, soch, performance, videa a ke svým objektům také skládá hudbu. Toto širokospektrální působení promítla umělkyně i do slavnostní vernisáže, kterou doprovodila performancí propojující videoprojekci, hudbu a pohyb přímo v prostorách chrámu.

kh spharea 5kh spharea 8kh spharea 7kh spharea 1Do katedrály připravila Nina Kirk site-specifik instalaci, která přímo vychází z principů práce Jana Blažeje Santiniho Aichla, od jehož smrti právě v prosinci 2023 uplyne 300 let. Autorka zakomponovala do výstavy geometrii, světlo, symboliku a poukázala na původ počátku, který civilizace nachází v dokonalém tvaru koule. Ostatně i samotný Santini konstruoval své projekty kružítkem na ploše papíru, využíval zlatého řezu a plných násobků poloměrů jednotlivých kružnic.

Výstava Sphaera je součástí celoročního celokutnohorského projektu Santini Immortalis, jehož cílem je představit život a dílo architekta, který právě v sedlecké katedrále poprvé naplno rozehrál svůj geniální umělecký talent, cit pro architekturu a nekonečnou fantazii.

Autor: rdk
Snímky Ondřeje Soukupa

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

kh spharea 2

kh spharea 6kh spharea 3