Magická Keykera U Posledního soudu

Vernisáž

Po prázdninové pauze se kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery vrací k těsné spolupráci s pražskou komorní galerií ve vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady). Na něžně erotickou výstavu Ach, ty akty nyní naváže vernisáží v úterý 5. září 2023 prodejní expozice obrazů a koláží Magická Keykera výtvarnice Nikoly Lazarové.

qrffrontbhdpVernisáží provede, autorku a její tvorbu představí Petr Špringl, celý večer podkreslí a umocní reprodukovaná relaxační hudba. Na sklenku dobrého vína návštěvníky pozve galerista a vinárník Václav Srb, emeritní předseda Koruny české (Monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska).

Obrazy Nikoly Lazarové jsou plné něhy, citu, porozumění, lásky a magie. Srší čistou energií jako Teslův transformátor. Najdete na nich nekonečný prostor pro sebevyjádření, klid nebo naopak aktivní energii či symboliku rodiny, lásky a velice často také léčivé mocné přírody.

Ještě před vernisáží jsme Nikolu Lazarovou požádali, aby stručně představila čtenářům sebe i svoji tvorbu...

Zrodila jsem se z lásky uměleckého otce a duchovně založené matky. Díky nim dnes mohu tvořit díla s přidanou vlastní hodnotou. Od dětství mne doprovází neutuchající Vodnářská touha šířit pozitívní, láskyplnou energii a poznání ze života. Přesto, že jsem vzdušné znamení a vítr mne pohání celým mým bytím, našla jsem způsob, jak si nhdrplaplno užít přítomný okamžik se všemi krásami, co chvíle nabízí.

Jako samouk ve výtvarném umění jsem nejvíce přilnula k malbě akrylem, ovšem jiná výtvarná média mne také často doprovázejí, zvláště pak na cestách. Dnes, nejen skrze tvorbu, otvírám lidem srdce a duši. Nabízím jim aspoň malé nahlédnutí do vnitřní krásy, kterou každý z nás vlastní. Mým cílem je neutlačovat fantazii diváků, především v dílech sloužící k rozjímání, které vznikly jako pomůcka pro vizualizaci při meditaci.

A ještě jedna otázka. Tvoříte pod pseudonymem Keykera. Jak vznikl?

qrfkeykera plakatSpojením anglického slova Key (klíč) a zkratky Kera. Klíč, protože pomyslně otevírá vše, co je skryté. Takový jeden klíč jsem ve svém životě našla i já. Zkratka Kera je z příjmení mojí babičky za svobodna (Keratová). Často jej používam, abych uctila jeji památku. Byla to úžasná žena plná lásky, pokory, vnitřní síly a úcty k človeku. V dětství mě podporovala v tvorbě, za což jsem jí nesmírně navždy vděčná.

Výstavu Magická Keykera můžete v pražské komorní Galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) navštívit do neděle 1. října 2023.

Autor: MiM
Snímky: i-passage.cz a archív Nikoly Lazarové
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O dalších výstavách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery