Nová premiéra první dámy české geometrické abstrakce v Nové síni

Vernisáž

Vernisáží v úterý 15. srpna 2023 bude od 18:00 hodin v pražské galerii Nová síň zahájena výstava obrazů malířky Evy Mansfeldové příznačně nazvaná Nová premiéra. Některé obrazy totiž nebyly vystaveny nikdy, ačkoli vznikly před několika desetiletími, a tak mají na veřejnosti premiéru. Výstava vůbec poprvé představí ucelený soubor ikonických děl Evy Mansfeldové, výtvarnice, která byla právem nazývána první dámou české geometrické abstrakce.

Eva Mansfeldová se narodila 1, května 1950 v Praze. Po absolvování studií na AVU v Praze v ateliéru Aloise Fišárka (1969 až 1975) se orientovala na abstraktní malbu. Žila a tvořila v Praze, zemřela 1. října 2016.

mansfeldova plakatmansfeldova 1mansfeldova 2Převládajícími motivem v raném období její tvorby je civilizace ve velmi symbolickém pojetí. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století byla již významnou představitelkou české nefigurativní malby. Postupně se osvobodila od perspektivního zobrazení a omezila se na čistě dvourozměrný obrazový prostor s uplatněním geometrických prvků a na ně navázaných dalších dimenzí vyjádřených pastózním zpracováním linií a variací barevných odstínů. Zobrazované jevy jsou položené na nečitelné pozadí, ze kterého se linie vynořují podobně jako dráhy fyzikálních experimentálních jevů probleskujících z prvotního vakua, někdy jako symbolické odkazy na proud informací, občas jako kosmologické otázky, to vše s nezvykle působivým výtvarným účinkem.

mansfeldova 3mansfeldova 4Eva Mansfeldová po roce 1999 svoji tvorbu prezentovala na mnoha výstavách, samostatných i společných s jinými umělci, v České republice a v Německu. Její díla putovala do soukromých sbírek ve Velké Británii, USA, Kanadě a v Japonsku. Je zastoupena také v Národní galerii v Praze.

Výstavu Eva Mansfeldová: Nové premiéry můžete v pražské galerii Nová síň navštívit do neděle 10. září 2023.

trnavskyAutor: Ivan T. Trnavský
Zdroj snímků: novasin.org
Autor je spolupracovníkem webu Putování za uměním

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery