Skryté příběhy Tomáše Bíma U Posledního soudu

Vernisáž

Kutnohorská ArcusGallery, která se po čtyřech letech vrací do úžasných podloubních prostor v historickém centru magického města, začala těsně spolupracovat s útulnou pražskou vinárnou a minigalerií U Posledního soudu. Tu najdeme nedaleko Náměstí Jiřího z Poděbrad, na Královských Vinohradech, v Jagellonské 8.

bim ups plakatbim ups 7Končící výstavu Bohunky Waageové Poezie stromů tak v prosinci 2021 vystřídají U Posledního soudu litografie a akryly malíře, grafika a ilustrátora Tomáše Bíma v expozici nazvané Skryté příběhy.

Vernisáž výstavy Tomáš Bím: Skryté příběhy – Litografie a akryly, je připravena na úterý 7. prosince 2021 od 17:30 hodin. Vernisáží provede a na sklenku výtečného vína návštěvníky pozve vinárník, průvodce a galerista Václav Srb, emeritní předseda Koruny české (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska).

Tomáš Bím                                                              (* 12. listopadu 1946) je celosvětově uznávaným českým malířem, grafikem a ilustrátorem. Vystudoval Odborné polygrafické učiliště, obor knihtisk, a získal stipendium Kunstverein Osnabrück v SRN v roce 1983. Absolvoval studijní pobyty v Anglii, Francii, Holandsku, Itálii, Německu, Španělsku, Thajsku, USA. Je členem spolku SČVU Hollar. Kunsthistorik František Dvořák ho před mnoha desetiletími zařadil mezi představitele magického realismu, jeho inspirací byli američtí precizionisté. Ti toho moc nenamluvili, o jejich charakteru a duši mluvily jejich obrazy. Stejný je i Tomáš Bím. Na jeho výstavách se mluvit nemusí, o světě plném barevných radostí a příjemných nadějí vše vypovídají jeho obrazy.

bim ups 8bim ups 4Tomáš Bím se účastnil stovek výstav doma i v zahraničí, ilustroval mnoho knih a časopisů. Díky tvorbě plakátů a drobných grafik je známý i široké veřejnosti. Jeho díla jsou zastoupena v galeriích, muzeích a soukromých sbírkách po celém světě. Narodil se roku 1946 v Praze, v současné době žije a tvoří v Dobřichovicích. V poledních letech se vedle litografie stále více a usilovněji věnuje malbě. Akrylem tvoří jak velkoplošné, barevně výrazné obrazy, tak i menší a malé formáty s charakteristickým rukopisem známým z jeho grafických listů.

ArcusGallery představí na výstavě ze svého sbírkového fondu i několik litografií ze sedmdesátých let minulého století, které v říjnu 2021 Tomáš Bím in verso znovu signoval.

                               Výstavu Tomáš Bím: Skryté příběhy – Litografie a akryly můžete v pražské vinárně a galerii U Posledního soudu (Jagellonská 8) navštívit do neděle 1. ledna 2022.

Autor: MiM
Zdroj snímků: i-passage.cz

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

bim ups 5

bim ups 6