ArcusGallery představí v Kutné Hoře nejenom knižní ilustrace Kamila Lhotáka

Vernisáž

Vernisáží v pátek 18. května 2018 bude od 18:00 hodin v Knihkupectví a galerii Kosmas zahájena výstava originálů knižních ilustrací malíře, grafika a ilustrátora Kamila Lhotáka (*25. července 1912; + 22. října 1990), kterou ve spolupráci s nakladatelstvím Globus International a Spolkem přátel Kamila Lhotáka připravila kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery.

lhotak odysseus 2Základem výstavy budou barevné ilustrace k 13. epizodě Joyceova Odyssea. Kamil Lhoták vytvořil roku 1952 na toto téma 69 barevných kreseb-parafrází, zamýšlených jako zcela samostatné, originální dílo, dotýkající se Joyceova experimentálního textu jen volně. Při vernisáži budou na knižní trh uvedeny i dvě série sběratelských pohlednic z Lhotákova cyklu Amerika a nejméně deset faksimile originálních autorových ilustrací. Výstava bude doplněna miniexpozicí knih, které Kamil Lhoták ilustroval.

lhotak vojtech kolarik pocta kl 01Další program vernisáže je bohatý, jeho součástí bude především křest knihy pro mládež Kamil Lhoták: Na suchu a ve vzduchu, kterou nakladatelství Globus International vydává v edici Miraculum Octavum Mundi. Knihu, která vychází znovu po předlouhých 78 letech, pokřtí hudebnice, výtvarnice a spisovatelka Petra Vychytilová, zpěvačka a kytaristka Lucie Zhory, taneční mistr Vlastimil Harapes a básník a publicista Karel Sýs.

lhotak tomas bim pocta KLZahájena bude také „výstava ve výstavě“ Pocta Kamilu Lhotákovi, na níž ArcusGallery ve spolupráci se Spolkem přátel Kamila Lhotáka představí více jak dvacítku výtvarných děl současných umělců, která jsou inspirována životem a tvorbou Kamila Lhotáka. Expozici tvoří především obrazy a grafiky Tomáše Bíma, Vlastimila Bareše, Vladimíra Císaře, Vojtěcha Kolaříka, Petra Ptáčka, Richarda Pachmana, Jiřiny Stupkové a dalších výtvarníků.

lhotak pocta KL deti2Oživením Pocty budou i kresby dětí. Lektorka výtvarné výchovy Petra Vychytilová k tomu říká: „Větší obrázky vytvořila devítiletá Sofinka a desetiletá Baruška. Známe se a pracujeme spolu už tři roky. Tvorba monotypů s následnou kresbou tuší obě dvě zcela pohltila a byla provázena mnoha výkřiky, vzduchem létaly štětce i dobrá nálada. Také ve zbraslavském Pexesu v rámci výtvarného ateliéru pro školáky vznikly práce vytvořené podobně a se stejným zájmem. Šlo o vůbec první setkání dětí s touto technikou. Experimentovaly s kombinováním různých barev, pro odebírání barvy zasahovaly do matrice různými nástroji - špejlí, špachtlemi, obrácenou stranou štětce, vidličkou...“

lhotak odysseus 1lhotak pocta KLVečerem, který svým vystoupením obohatí herečka, zpěvačka a improvizátorka Jitka Osička, provede kutnohorský výtvarník, pedagog a filmař Vladimír Císař. Potěší jistě i netradiční vystoupení flašinetáře. A na sklenku dobrého vína všechny pozve majitel Vinotéky U Sv. Barbory Jiří Kocián.

Výstavu Kamil Lhoták: Knižní ilustrace můžete v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas (Komenského nám. 683) navštívit do konce června 2018.

Autor: MiM
Snímky: Miroslav Moravec a archív ArcusGallery

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

lhotak richard pachamn pocta KLlhotak odysseus 3lhotak pocta KL deti1lhotak plakatlhotak amerika