Jak šel fotograf Jaroslav Kučera životem a potkával lidi...

Vernisáž

Vernisáží ve čtvrtek 19. října 2017 bude od 17:00 hodin v příbramské Galerii Františka Drtikola zahájena výstava Jak jsem potkal lidi vynikajícího českého fotografa Jaroslava Kučery. Expozici tvoří výběr z Kučerovy stejnojmenné retrospektivní výstavy v Tereziánském křídle Starého královského paláce Pražského hradu z dubna 2013.

Jaroslav Kučera (* 19. prosince 1946) se dlouhodobě, soustavně a s nesmírným zaujetím věnuje černobílé fotografi, která je jeho doménou. Třebaže je jeho tvorba často označována jako sociální fotografie či dokonce sociální dokument, Jaroslav Kučera se této škatulce vehementně brání. A odkazuje na název výstavy - jak šel životem, potkával lidi, pro které dokázal zastavit čas a zvěčnit je.

kucera 1Působivost snímků Jaroslava Kučery tkví v jejich syrové přesvědčivosti. Potvrzují, že formát černobílé fotografie je pro takové zobrazování ideální. Dává pozorovateli prostor pro vlastní fantazii a vymýšlení vlastního příběhu. Právě akcentace dějovosti je u takových děl zásadním faktorem. V případě Kučerových snímků tomu napomáhají i krátké autorovy komentáře, popisující jak ta která fotografie vznikala.

Výstavu Jaroslav Kučera: Jak jsem potkal lidi v příbramském zámečku zahájí Hana Ročňáková a uvede ji autor. Navštívit ji v Galerii Františka Drtikola můžete do neděle 26. listopadu 2017.

Autor: tz

kucera 2O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery