Recenze - Vyšla nepostradatelná příručka architektury

Literatura

Nakladatelství Grada vydalo před krátkým časem jedinečný, mimořádně obsažný anglicko-český a česko-anglický slovník, po kterém bezesporu sáhnou všichni odborníci, zabývající se architekturou a stavitelstvím. Zcela jistě ale přitáhne i určitou část laické čtenářské veřejnosti, neboť v současném globalizovaném světě se bez angličtiny těžko obejdeme, zvláště pak určité profese, jako jsou právě třeba stavitelé, pracující daleko od domova.

Toto, až by se chtělo říci, veledílo, je z pera špičkového odborníka Milana Hanáka. Na sedmi stovkách (!) stránek přináší 45 000 hesel a slovních spojení. Bez nadsázky se jedná o dosud nejrozsáhlejší lexikografické zpracování oborů architektury a pozemního stavitelství. Tyto obory tedy rámcově zahrnují dvě oblasti.

Architektura

architektura slovnikHesla mají obrovský tematický záběr z dějin architektury, architektonického tvarosloví, typologie budov, ochrany památek, lidové architektury, interiéru, urbanismu i počítačového projektování a stavební legislativy.

Pozemní stavitelství

Zde slovník mapuje tuto profesi od technického kreslení, stavebních konstrukcí i materiálů až po technická zařízení budov, provádění staveb a jejich ekonomiky, nezapomíná ani na stavební fyziku i hraniční pojmy z navazujících oborů.

Internet až druhý

V pomyslném závodě mediálních prostředků v tomto případě vyhrává tradiční, knižní slovník o celou koňskou délku oproti internetovým. Nejenom, že v něm můžeme listovat i při výpadku proudu při pomyslné svíčce, ale především je přehledný a rozsáhlejší a také obsahuje výrazy, které se na internetu nevyskytují.

V neposlední řadě je třeba konstatovat, že obsahuje širší nabídku v překladových částích hesla a dokonce je u jednotlivých hesel uvedeno, zda se vyskytují v britské nebo americké jazykové oblasti. Navíc uspořádání tohoto slovníku je velmi přehledné. Do kapsy se sice nevejde, ale měl by mít své přední místo v každé knihovně člověka, zabývajícího se architekturou či pozemním stavitelstvím. Tento výborný počin nakladatelství Grada má bezesporu ambice být jmenován Knihou roku v edici technických publikací.

Jedinečný slovník si můžete prohlédnout a případně i objednat zde

Autor: Ivan Černý

Další knižní recenze si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny