Hledáme, koupíme dětské knihy autorky Mileny Lukešové

Reportáž

Česká spisovatelka Milena Lukešová (* 16. června 1922; + 28. července 2008), rodným jménem Kořínková, se narodila v Chocni. Její otec byl železničář. Maturovala v roce 1941 na reálném gymnáziu v Litomyšli, poté se věnovala studiu jazyků. Svá studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nemohla dokončila po bratrově emigraci v roce 1948, dostudovat jí bylo umožněno až později, titul PhDr. získala v roce 1967.

lukespva 3lukespva portretPracovala jako překladatelka a externí lektorka. V letech 1962 až 1975 pracovala jako redaktorka a později vedoucí redaktorka ve Státním nakladatelství dětské knihy (SNDK), které se v roce 1969 přejmenovalo na Albatros. Závěrečných deset let svého života pobývala ve Spojených státech amerických.

Psala působivé a půvabné knihy především pro nejmenší nebo pro začínající čtenáře. Tvořila také poezii pro děti a mládež. Spolupracovala s rozhlasem, televizí a časopisy (například s Dikobrazem nebo Mateřídouškou). Počínaje rokem 1984 působila jako externí konzultantka dětské literatury na bostonské univerzitě.

lukespva 4lukespva 1Těžištěm díla Mileny Lukešové je tvorba pro nejmenší děti a začínající čtenáře. Jejím základem jsou netradičně pojímaná leporela a obrazové knihy, v nichž slovo a ilustrace jsou rovnocennými složkami a které u dětí plní současně funkci estetickou i poznávací a napomáhají jejich životní orientaci. Při jejich tvorbě Lukešová spolupracovala s významnými českými výtvarníky jako byl Jan Kudláček nebo Markéta Prachatická a někteří další.

Hledáme jak jednotlivé tituly, namátkou Jak je bosé noze v roseKamkámekAby oslíci měli kde spátBig beat a aritmetika aneb Kostkovaný ideály či Zimní knížka pro Lucinku, Josífek a ryby a mnohé další, ale i celé soubory či sbírky knih Mileny Lukešové.

Preferujeme sice co nejlepší stav, ale po dohodě koupíme i knihy ve stavu horším či špatném nebo i zlomky.

Vaši nabídku s popisem, fotografií a cenou přivítáme telefonicky (722 711 226) nebo mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Knihy vykupujeme po dohodě, pro větší počet přijedeme.

Autor: MiM
Zdroj snímků: i-passage.cz

Další reportáže ze světa knih najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku Antikvariátu U Skleněné kašny