Robert Fulghum navštívil Zruč nad Sázavou

Reportáž

Ve Spolkovém domě ve Zruči nad Sázavou diváci obsadili hlediště a čekali na hosta - amerického spisovatele, unitářského pastora, filosofa, učitele, zpěváka, malíře Roberta Fulghuma, který se do Česka pravidelně vrací.

Robert Fulghum prý má vikingské kořeny, původem je z Dánska. Narodil se ale na texaském venkově. „Kolem byla velká česká komunita, kam jsme chodili na koláče, pivo a uzené. Lidé v této komunitě mě ovlivnili už v mládí a teď to všechno zužitkovávám,“ říká spisovatel.

Toho doprovázeli dva z členů brněnského divadla Jiří Ressler a Věra Holá, kteří zahráli tři zdramatizované úryvky z Fulghumovy knihy nazvané Co jsem to proboha udělal. Jejich vystoupení vyvolávalo salvy smíchu a potlesku. V druhé části vyprávěl své, ještě nepublikované, povídky sám autor s překladem obou herců. A zase následovaly smích a potlesk.

Závěrečný potlesk ve stoje (standing ovation) jasně vyjádřil kladné emoce publika. Následovala autogramiáda a prodej autorových knih. Na obojí se stály fronty.

Setkání autora známého citátu „Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce,“ uspořádala Městská knihovna ve Zruči nad Sázavou.

Text a foto: Stanislav Tomášek
Zdroj: Kutnohorský deník

Další reportáže ze světa knih najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery