Pod kladívko půjde unikátní kolekce módního návrháře Kenzó Takady

Zahraničí

Na úterý 11. května 2021 připravuje pařížská aukční síň Artcurial ve spolupráci s proslulou londýnskou Christie´s aukci předmětů z pozůstalosti legendárního návrháře a módní ikony Kenzó Takady. Pod kladívko půjde ucelená kolekce z Takadova pařížského bytu.

Kenzó Takada (* 27. února 1939; + 4. října 2020) byl japonským módním návrhářem. Působil v Paříži a kromě jiného proslul odvážnými modely vycházejícími z tradičního japonského kimona. Svoje křestní jméno použil v módním průmyslu jako obchodní značku Kenzo. Do evropské i světové módy vnesl barvy, odvahu i rozmanitost. Kenzó Takada zemřel během pařížského týdne módy v neděli 4. října 2020 na komplikace spojené s prodělanou nákazou Covid-19.

kenzo takada 1Kenzó Takada nashromáždil za posledních patnáct let ve svém haussmannovském bytu na levém břehu Seiny, s výhledem na celou Paříž, téměř šest stovek artefaktů asijského, předkolumbovského nebo domorodého umění. Dále unikátní sbírky fotografií, současného umění, křišťálových lustrů, nábytku ve stylu art deco nebo podle vlastních návrhů. Celá kolekce vytváří jemnou rovnováhu mezi vlivy východu a západu, odrážejícími nadčasový duch tohoto tvůrčího génia. A jako světoobčan Kenzó Takada podává svědectví o životě věnovaném módě, umění a různým kulturám.

Aukčního kladívka se ujme náměstek ředitele Artcurial Stéphane Aubert, který pro web Putování za uměním k připravované akci řekl: "Kolekce Kenzo dokonale odráží ducha tohoto geniálního designéra, který byl zamilovaný do různých civilizací. Stejně jako ve svém pařížské bytě, tak i ve vlastní tvorbě dokonale kombinovat různé kultury a jejich vlivy na život člověka. Připravovanou akci vnímáme a koncipujeme jako vyjádření pocty tomuto nesmírně talentovanému umělci..."

kenzo takada 2Připomeňme alespoň několik zásadních a klíčových artefaktů celé aukce: Velký dřevěný kůň Hinoki období Han, torzo sochy Buddhy ze III. století nebo koncertní křídlo od Émile-Jacquese Ruhlmanna. V nabídce je také impozantní křišťálový lustr zdobící strop Takadova obývacího pokoje.

Pod kladívko půjde také kolem šedesáti šarží nádobí. Vedle jeho vlastních skleněných či porcelánových artefaktů to budou soubory japonské kameniny, sklo Murano nebo značené nápojové sklo Barracat ze sbírky Harcourt.

Sběratelé i milovníci umění budou mít konečně příležitost seznámit se i s talentem malíře Kenzo Takady, a to prostřednictvím několika jeho obrazů, včetně těch ze série Noh Masks, které se věnují klasickému japonskému hudebnímu dramatu. A chybět nebude ani přibližně stovka barevných originálních návrhů oděvů z osobní sbírky Kenzó Takady.

Vzhledem k současné pandemické situaci a přetrvávajícím omezením bude i květnová pařížská aukce kolekce Kenzó Takady on-line.

Autor: MiM
Zdroj snímků: artcurial.com

O dalších aukcích výtvarného umění pořádaných v zahraničí si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery