V aukční síni Artcurial padl komiksový světový rekord

Zdroj snímku: artcurial.com

Zahraničí

Ve čtvrtek 14. ledna 2021 uspořádala pařížská aukční síň Artcurial dvě dražby věnované komiksům, obě vedl Arnaud Oliveux. Ve 14:15 hodin začala aukce nazvaná Svět Hergého, Tintinova tvůrce, při které šla pod kladívko více jak stovka uměleckých děl.

herge lotus bleu 2Nejočekávanější byla položka číslo 18, vyjímečné dílo, které se veřejnosti představilo poprvé - originální ilustrace obálky původního vydání komiksu Lotus Bleu z roku 1936: tuš, akvarel a kvaš na papíru o rozměrech 340 x 340 milimetrů, nalepeném na japonském papíru. Originál sice nese jeden svislý a dva vodorovné překlady, jinak je však ve vynikající kondici. Zajímavostí je, že originál byl v roce 1936 považován za příliš složitý s jemnými detaily podkladové kresby, aby jej bylo možné dokonale vytisknout. Proto byl vykryt a pozadí bylo nahrazeno červenou barvou.

herge lotus bleu 1Po tvrdé bitvě tři klientů, kteří dražili po telefonu, nakonec toto vyhledávané mistrovské dílo vyšlo zpod kladívka za úctyhodných 3 175 400 Euro, získal jej soukromý sběratel. Lotus Bleu tak ustavil nejenom světový rekord díla Hergého, ale také absolutní světový rekord originálů komiksu.

Aukční síň Artcurial v současnosti drží osm z deseti aukčních rekordů za díla Hergého, včetně toho předcházejícího z 24. května 2014 za patitul alba Tintin (2,6 miliónu euro).

herge lotus bleu 3Hergé, vlastním jménem Georges Prosper Remi (* 22. května 1907; + 3. března 1983), byl belgickým komiksovým scenáristou a kreslířem. Album Lotus Bleu je pátým dobrodružstvím Titntina a v tvorbě Hergého znamenalo výrazný zlom. Poté, co se mladý reportér seznámil s Tchangem Tchong-Jen (postava vychází z čínského umělce Zhang Chongren, který byl přítelem Hergého), vedle Al Capona jedinou skutečnou osobou, která v dobrodružství Tintina vystupuje, Hergého styl se změnil a stal se jistějším.

Aukce kvůli pandemickým opatřením probíhala pouze po telefonu a na internetu. Přesto však nepostrádala napětí a lze jen spekulovat o tom, kam až by se konečná částka vyšplhala při normální sálové aukci...

Autor: MiM

O dalších aukcích výtvarného umění pořádaných v zahraničí si můžete na webu Putování za uměním přečíst zde nebo na facebooku ArcusGallery