Do Rakouska za očistnou Pancha-karmou

Uncategorised

Jak známo, Ajurvéda je jedním z nejstarších léčebných systémů, který si dnes i v Evropě získává čím dál více příznivců. A nemusíte za ním nutně jezdit do Indie, odkud pochází. V srdci Alp, nad romantickým údolím Thiersee, je vyhlášený léčebný resort Sonnhof, kde o klienty pečují ajurvédští lékaři, terapeuti, maséři a kuchaři, kteří sem za tímto účelem přišli z daleké Indie. Ti se tady prvotřídně postarají o očistu vašeho těla i mysli. Domů se vrátíte s lehkou hlavou i o několik kilogramů lehčí.

Každého hosta (ať už přijede na víkendovou, nebo na dlouhodobější kúru) nejprve čeká vstupní diagnóza. Ajurvédský lékař zhruba během hodiny zjistí pomocí tzv. pulzní diagnostiky, jaké máte problémy i jaký jste typ osobnosti – Dóši.

„Kromě jiných technik používáme při vstupní prohlídce především pulzní diagnostiku, která je v ajurvédské medicíně základním prostředkem, jak odhalit zdravotní i jiné problémy. Zjišťuje se na sedmi úrovních a vypoví nám více o stavu orgánů, tkání, trávení, o imunitě, celkové kondici, ale také o mentálním rozpoložení dané osoby,“ vysvětlil nám ajurvédský lékař Gaurav Sharma z léčebného resortu Sonnhof.

Ozdravný plán šitý na míru

Odborník následně stanoví typ osobnosti, který každému z klientů podleajurvédy odpovídá.

Váta bývá štíhlá, rychle chápe i jedná, nechybí jí představivost a nadšení pro věc, často mění nálady a na vlnách je i její množství energie. Bývá zapomnětlivá, starostlivá, se sklonem k nespavosti, přepínání se, a zpravidla mívá nepravidelnou stravu.

Pitta mívá střední postavu, světle hnědé či zrzavé vlasy a načervenalou kůži, mnohdy s pihami. Často pociťuje žízeň a hlad, nemá ráda slunce a vedro. Snadno se rozčílí, bývá podrážděná. Je podnikavá, bystrá a má ráda výzvy a velké cíle. Mluví jasně a stručně.

Kapha mívá silnější postavu i fyzickou sílu a bledou, chladnou kůži. Je klidná, nikam nespěchá, tolerantní, srdečná, má dobrou paměť. Trvá jí, než vstřebá nové informace, ale má skvělou paměť.

ajurveda 1ajurveda 2„O nikom se nedá říci, že by byl jeden čistý typ, vždy se jedná o poměr dvou až tří typů, jimž ale jeden dominuje, a právě na ten se pak zaměřujeme v terapiích,“ říká Gaurav Sharma, který se svými kolegy každému z klientů po diagnostice vytvoří ozdravný plán na míru.

Ten se skládá z komplexní detoxikace, změny stravy, vyberou vám tady cvičení, které vám sedne a bude vás bavit, naučí vás meditovat, několikrát denně absolvujete ozdravné masáže a mnohé další. Zkrátka vám pomohou změnit životní styl.

„Jak jsem již naznačil, každému typu osobnosti tento plán připravujeme na míru. Kapha má jiné jídlo a procedury než Pitta, a ta zase jiné než Váta. Indický kuchař se svým týmem tady připravuje pokrmy podle ajurvédských zásad, každý typ osobnosti má jiné potřeby a dokonce je jim určeno jiné koření a čaje,“ upřesňuje Gaurav Sharma.

Osvobozující Pancha-karma

Nejoblíbenější ajurvédský program, za kterým sem míří lidé z celé Evropy, je Pancha-karma, což je celý soubor očistných metod. Trvá většinou deset dnů, kdy je pevně stanoven program procedur.

Všechny očistné kúry tady mají dvě hlavní fáze: Cílem první je důkladné pročištění organismu. Během druhé fáze dochází k prohloubení očistného účinku s vyplavením všech škodlivin, aby se navodil rovnovážný stav organismu. Vše podporují ajurvédské masáže a pitné kúry, bylinky, lekce jógy, Qigongu (umění práce s tělem, energií a myslí), meditace a mnohé další postupy.

Jak to probíhá v praxi?

Nejprve pocítí velkou očistu zejména naše útroby a posléze celé tělo. Na snídani se podává teplé přepuštěné máslo ghee s bylinkami, v poledne následuje oběd o třech zdravých chodech a večer jen a pouze, ale zato lahodná a výživná zeleninová polévka.

Na stole nechybí ajurvédské koření – pro každý typ osobnosti jiný druh. Před každým jídlem se podává Ani, malá sklenička speciálního čaje s třinácti různými bylinkami, který má podpořit zažívání. Stejně tak je hostům k dispozici pro každý typ jiný čaj na pokojích i v prostorném wellness světě, kde nechybí infrakabiny, nejrůznější vonné páry, sauny, odpočívárny a relaxační bazén. Sem je volný přístup a lékař vám doporučí, abyste tak činili co nejčastěji, a před masáží, kterou máte na programu dvakrát denně, si zašli do infrakabiny.

Královna masáží

ajurveda 3ajurveda 4Masáží je k dispozici nevídané množství – vyhlášená je kupříkladu ulevující masáž zad, olejová masáž Sekka a zcela unikátní je pak synchronní Abhyanga, královna ajurvédských masáží, prováděná dvěma maséry a spojená s nanášením velkého množství teplého sezamového oleje. Při ní je klientům kromě těla příjemně namasírována i tvář a celá hlava speciálním olejem, který uvolňuje i nechtěné emoční blokády. Na závěr masáže kápnou klientům do nosu speciální olej s bylinkami k pročištění dutin, stimulaci čichového nervu a uvolnění dýchacích cest. Po proceduře je doporučeno ještě zajít do sauny – a to do takové, která je určena vašemu typu osobnosti.

Určeno nevěřícím Tomášům

Z ajurvédského hotelu Sonnhof odjedete jako znovuzrození. Bez nadsázky, s novým, notně zpevněnějším a pružnějším tělem a s vyčištěnou hlavou, která bude vědět, jak se rychle zklidnit a bojovat se stresem. A protože je lepší jednou vidět než desetkrát slyšet, do Rakouska to není zas až tak daleko, abychom se o všem popsaném nedojeli osobně přesvědčit. Zklamání nás v tomto případě rozhodně nepotká.

Ayurveda Resort & Spa Sonnhof najdete v Tyrolsku, dvacet minut od městečka Kufstein. Specializuje se na ajurvédu a nabízí širokém spektrum léčebných procedur a kromě wellness i ozdravné pobyty různé délky. Vyhlášená je rovněž jeho ajurvédská kuchyně, kurzy jógy a meditace a skvěle vybavený spa svět. Resort Sonnhof byl oceněn prestižní cenou Tatler SPA Award 2015 a byl vyhlášen jako zakladatel evropské ajurvédy.

Připravil Ivan Černý
Zdroj snímků: Archív