Jedinečnou fotografickou publikaci uvedou na knižní trh při vernisáži výstavy Pocta Jiřímu Ortenovi

Vernisáž

Vernisáží bude v pátek 6. září 2024 od 16:30 hodin zahájena v kutnohorské umělecké kavárně Čert a Káča (Husova 102 - v podloubí) výstava fotografií, obrazů a grafických listů Pocta Jiřímu Ortenovi, kterou připravila umělecká agentura a galerie ArcusGallery. Při vernisáží bude také představena a uvedena na knižní trh černobílá fotografická publikace Bojanovský, Skopec, Procházka: Kutná Hora - S básněmi Jiřího Ortena.

Vernisáž výstavy i křest knihy jsou zařazeny do programu letošního, již jedenatřicátého ročníku soutěže a festivalu Ortenova Kutná Hora.

orten vernisaz titulorten vernisaz bohunkaorten vernisaz 1Výstava i kniha se navzájem doplňují a propojují. Kurátor Miroslav Moravec tak základ expozice postavil na výstavních panelech s fotkami a básněmi Jiřího Ortena. Vybral je a knihu sestavil kutnohorský fotograf a patriot Jaromír Procházka. Expozice je doplněna díly dalších fotografů a především obrazy a grafickými listy, které ztvárňují Jiřím Ortenem milované magické město pod svatobarborskou katedrálou. Třetí rovinou expozice jsou díla současných autorek a autorů, kteří s ArcusGallery dlouhodobě spolupracují a při tvorbě obrazů i grafických listů se inspirovali konkrétními básněmi Jiřího Ortena.

orten vernisaz 2orten vernisaz 3orten vernisaz pisovaKmotřičkou knihy bude neteř Jiřího Ortena Hana Ornestová, společně s autorem publikace, doyenem kutnohorských fotografů Jaromírem Procházkou, a předsedou Klubu rodáků a přátel Kutné Hory Vlastislavem Navrátilem. Jak se při křtech knih vydávaných vydavatelstvím Globus Internation v edici Miraculum Octavum Mundi tradicí, stane se tak růžovými plátky.

orten vernisaz prebalorten vernisaz papezVlastislav Navrázil v rozhovoru, který vbrzku přineseme na stránkách Putování za uměním, kromě jiného říka: Podporu vzniku této publikace považujeme za důležitou součást naplňování poslání klubu rodáků, k němuž patří i péče o odkaz minulých generací, o zachování kulturního dědictví vztahujícího se ke Kutné Hoře, a připomínání a zprostředkování tohoto dědictví občanům Kutné Hory a široké veřejnosti. Publikace je zajímavým svědectvím své doby a je i příspěvkem k propagaci města a jejímu renomé.

orten vernisaz jddorten vernisaz vyberPodvečerem již tradičně provede Lenka Frankovicová, která svoje moderování ozvláštní i recitací Ortenových veršů. Úvodního slova se ujme Hana Ornestová, která také výstavu Pocta Jiřímu Ortenovi zvukem keramického zvonce ArcusGallery zahájí. I ona zařadila do vystoupení několik básní svého strýce Jiřího Ortena. A do třetice představí Ortenovu poezii student kutnohorského Gymnázia Jiřího Ortena Petr Bartoš. Další překvapení však nejsou vyloučena...

orten vernisaz plakatVýstavu Pocta Jiřímu Ortenovi můžete v kutnohorské umělecké kavárně Čert a Káča navštívit do středy 18. září 2024. Jedinečnou fotografickou publikaci Bojanovský, Skopec, Procházka: Kutná Hora - S básněmi Jiřího Ortena si můžete prohlédnout a případně i objednat v internetovém Knihkupectví theressa nebo přímo zde.

Autor: Ivan T. Trnavský
Snímky Miroslava Moravce

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery