Pavel Piekar je v zajetí řeckých božstev...

Vernisáž

Vernisáží v sobotu 20. července 2024 bude od 17:30 hodin zahájena výstava barevných linorytů Pavla Piekara, příznačně nazvaná V zajetí řeckých božstev. Sám autor říká, že je už dlouhé roky fascinován řeckou mytologií, kterou neustále studuje a pročítá. A už vůbec se netají tím, že je pro jeho tvorbu významně inspirativní. Expozici autor doplní grafickými listy řeckého moře a architekturou řeckých paláců a kostelů. Výstavu připravila v umělecké kavárně Čert a Káča (Kutná Hora, Husova 102/5 - v podloubí) kutnohorská umělecká agentura a galerie ArcusGallery.

piekar bohyne Noční setkání s Orfeem Jitkapiekar bohyne porter1Podkladem pro barevné linoryty Pavka Piekara jsou přesné kresby (mikrofixy, tuše, akvarel). Podle nich překresluje a tiskne jednotlivé desky do konečného barevného soutisku. Krajiny a Interiéry jsou podle kreseb z plenéru, portréty a prostorové kompozice vznikají komponováním kreseb vlastních a podle fotografií. Výsledkem jsou mnohobarevné linoryty v malých autorských nákladech. Vystavuje v Čechách i v zahraničí, na samostatných a kolektivních výstavách. Je členem Umělecké besedy a Sdružení českých umělců grafiků Hollaru, jehož je v současné době předsedou.

Požádali jsme autora o krátký komentář k jeho tvorbě a výtvarným dílům, ze kterých postavil kutnohorskou výstavu...

piekar bohyne venuseMoje různorodá grafická tvorba je ohraničená cykly - portréty, figurálními kompozicemi, krajinou nebo architekturou. Prvním větším cyklem z řecké mytologie byl soubor grafik, které se věnovaly Orfeovi, inspirován tímto mýtem jsem napsal také krátký cyklus básnický. Poté jsem dělal různá témata z mytologie s tím, že postavy jsou současné, případně současné postavy zasazuji mezi plastiky a architekturu minulosti.

piekar bohyne piekar bohyne venuse v cechachDíky návštěvám ostrova Korfu jsem vytvořil dva grafické cykly, které nyní vystavuji, z poslední doby v Kutné Hoře představuji grafiky inspirované architekturou Atén. Mým posledním grafickým cyklem jsou Řecké bohyně - soubor šesti grafik šesti řeckých bohyň, sídlících na Olympu - Athény, Héry, Afrodity, Artemis, Deméter a Hestie. Z cyklu jsou na výstavě pouze dokončené grafiky. Až bude kompletní, bude obsahovat také básně k jednotlivým bohyním od řeckého básníka Antonise Skiathase - jejich řecký originály se nyní překládají do češtiny.

Vernisáží výstavy provede Lenka Frankovicová, úvodního slova se ujme Vivian Avraamidou Ploumbis. Připraveno je i drobné občerstvení, na sklenku dobrého vína pozve přítomné kutnohorský vinař Jiří Kocián. Výstavu zvukem keramického zvunce ArcusGallery zahájí autor, Pavel Piekar.

Výstavu Pavel Piekar: V zajeté řeckých božstev můžete v kutnohorské umělecké kavárně Čert a Káča navštívit do neděle 1. září 2024.

Autor: Ivan T. Trnavský
Snímky: i-passage.cz a archív Pavla Piekara

piekar bohyne plakatO vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery