Kamenotisk v kutnohorském podloubí...

Vernisáž

Úspěšná skupinová výstava Hora Kutná v umění výtvarném skončila v kutnohorské podloubní galerii v neděli 17. břazna 2024. Vystřídá ji skupinová expozice Lithography, kterou umělecká agentura a galerie ArcusGallery připravila pro výstavní prostory v kavárně Čert a Káča (Husova 102/5 - v podloubí). Vernisáž výstavy je ve středu 20. března 2024 od 17:30 hodin.

lithography janeceklithography lhotakSlovo litografie, které označuje nejstarší planografickou techniku, je složeninou řeckého lithos - kámen a grafein - psát. Kamenotisk objevil roku 1796 pražský rodák Alois Senefelder (* 6. listopadu 1771; + 26. února 1834). Tato grafická technicka je založena na chemických vlastnostech jemnozrnného vápence, který v místech pokreslených mastnou barvou absorbuje tiskařskou barvu, zatímco nepokreslená místa zůstávají hydrofilní a barvu odpuzují. Kamenotisk se tak 350 let po vynálezu knihtisku stal další tiskovou technikou.

lithography weaagelithography jirincovaNěmecký právník, dramatik a herec Alois Senefelder se narodil v Praze během hostování jeho rodičů v Nosticově divadle. Stalo se tak v domě v Rytířské ulici, který stál v místě dnešní Staroměstské tržnice. Školy absolvoval v Mnichově a Ingolstadtu a většinu života strávil v Bavorsku. Po náhodném objevu, že vápencová deska, kterou užíval k roztírání barev, nasaje a podrží stopu mastné tužky, využil litografii roku 1796 k vytištění notového záznamu mnichovského litografa a skladatele Franze Gleißnera (* 1759; + 18. září 1818). Kamenotisk a rychle šířil po celém světě, a to nejenom jako tisková, ale především grafická technika.

lithography ptaceklithography velcovskyKutnohorskou výstavu opět postavil její kurátor Miroslav Moravec ze sbírkových fondů ArcusGallery. V podloubní galerii představí výtvarná díla více jak dvacítky českých současných umělců, kteří se litografii věnují buď výhradně, nebo tuto techniku využívají jako doplňkovou při svých výtvarných snahách. Připomeňme alespoň Tomáše Bíma, Jani Boudovou, Jiřího a Martina Boudovy, Ludmilu Jiřincovou, Kamila Lhotáka, Otto Plachta, Petra Ptáčka, Jiřího Slívu, Marii Michaelu Šechtlovou, Jaroslava Valečku, Josefa Velčovského, Bohunku Waageovou a mnohé další.

lithography plachrlithography limbourgA dodejme alespoň tři zajímavosti, i když by se jich nesporně našlo mnohem více... Petr Ptáček si v Kutné Hoře vlastně odbude světovou výstavní premiéru dvou svým nejnovějších litografií, a to amerických korábů silnic Plymouth Fury N.Y. Taxi Cab z roku 1973 a Plymouth Fury NYPD z téhož roku, které vytiskl Martin Bouda ze špičkové Litografické dílny Říční. Litograf a grafik Martin Bouda si tak "vyzkouší" prostory v podloubní galerii, ve které na říjen 2024 společně s ArcusGallery připravuje výstavu 4 generace Boudů, při níž se nejenom kutnohorským ctitelům umění představí tvorba Cyrila, Jiřího, Jany, Martina a Matěje Boudových. Opomenout nemůžeme anu bibliofilii dvanácti barevných litografií Bohunky Waageové Křížová cesta, kterou právě v kutnohorském podloubí koncem listopadu 2023 pokřtila.

lithography bimlithography boudaKaždý vystavený kamenotisk má svůj příběh a ten předestře divákovi, který se před ním zastaví a ponoří se do něj. Těch příběhů je na výstavě Lithography téměř osmdesát...

Vernisáží provede Lenka Frankovicová, výstavu zvukem keramického zvonce ArcusGallery zaháji klávesista kutnohorské hard-popové kapely Vesper Pavel Landa, o hudební zážitek se postará skupina Grafičanka. Pravda, nikoliv naživo, ale pouze reprodukovaně.

Výstavu Lithography může v kutnohorské umělecké kavárně Čert s Káča navštívit až do neděle 14. dubna 2024.

lithography plakatAutor: Ivan T. Trnavský
Snímky: i-passage.cz
Autor je spolupracovníkem redakce webu Putování za uměním

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery