V Nové síni bude vystavovat opavský sochař Daniel Klose

Vernisáž

Vernisáží bude v úterý 13. února od 18:00 hodin zahájena v pražské galerii Nová síň výstava opavského sochaře Daniela Klose naznavá Quis evadet (Kdo unikne). V průběhu večera vystoupí hosté Jaroslav Hutka a Jiří Marek.

klose 3Daniel Klose, původem z Opavy, vystudoval v letech 1988 až 1992 Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti u Jiřího Habarty. Následně studoval mezi lety 1992 až 1998 na fakultě Výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně, kde se věnoval oboru sochařství u Vladimíra Preclíka.

Ten pak také svého žáka vybral jako autora jednoho ze zastavení projektu Křížové cesty 21. století v okolí východočeského Kuksu.

klose 1klose 2Profesor Vladimít Preclík charakterizoval svého žáka slovy: "Daniel Klose je vyhraněnou osobností ve smyslu vlastního pohledu na svět. Jeho figurální práce nejsou z rodu věrných popisu přírody, ale jsou schované do mimoslovních úvah a často i baladických nálad. Nepřitahují ho nové vlny výtvarného vyjadřování, nezajímají ho levná gesta, ani pozlátko módy. Jde po vlastní cestě a věřme, že ke svému cíli dojde. Jeho putování uměním asi nikdy nebude procházkou růžovým sadem. Tím spíš je třeba v jeho hvězdu věřit..."

Výstavu Daniel Klose: Quis evadet (Kdo unikne) můžete v pražské galerii Nová síň navštívit do pondělí 18. března 2024.

Autor: tz
Zdroj snímků: novasin.org

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery