Dobroslav Halata Znovu a jinak v Nové síni

Vernisáž

Vernisáží v úterý 16. ledna 2024 bude od 18:00 hodin zahájena v pražské galerii Nová síň výstava obrazů Dobroslava Halaty nazvaná Znovu a jinak. Slovem uvede kurátorka výstavy Reny Mužíková, o hudební zážitek se při vernisáži postará kytarista Filip Dvořák.

Halata 1Halata 2Akademický malíř Dobroslav Halata (* 1. prosince 1943) se věnuje malbě, kresbě, restaurování a tvorbě do architektury. Jeho současná tvorba je specifická barevností, abstraktními tvary a liniemi, které svými kontrasty tvoří prostorovou hloubku každého díla.

Vystavovaná kolekce obrazů je aktuální tvorbou z roku 2023. Hlavním prvkem je vztah čistých barevných ploch k rytmickému členění či fázování obrazové plochy. Jde o vztah barvy, tvaru a linie. Velmi důležitou funkci mají i dvě tzv. antibarvy – černá a zvláště pak bílá. Ta dotváří prostor, který je vymezený mnohdy jen omezenou barevnou škálou základních barev – modrá, červená a jejich valérovými nuancemi.

Výstavu Dobroslav Halata: Znovu a jinak můžete v pražské galerii Nová síň navštívit do neděle 28. ledna 2024.

JednaAutor: tz
Snímky: novasin.org

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery