V kutnohorské knihovně je možné vstoupit do kouzelného světa pohádek i prostřednictvím výstavy ilustrací Josefa Švarce

Vernisáž

Pohádkový svět je název výstavy ilustrací Josefa Švarce, která byla v kutnohorské knihovně zahájena v pondělí 4. prosince 2023 za velkého zájmu veřejnosti. Výstavu je možné v přednáškovém sále v přízemí navštívit do pátku 22. prosince 2023.

svarc vecersvarc obasvarc 4Josef Švarc se narodil v roce 1952 v Kolíně. Jak zaznělo v úvodních slovech při vernisáži, k umění měl silný vztah již od mládí. Od roku 1968 nastoupil do Obchodních tiskáren v Kolíně, kde se vyučil litografem. Při zaměstnání si doplnil vzdělání na Střední průmyslové škole grafické v Praze, v oboru polygrafie a reprodukční grafika. V tiskárnách pracoval až do roku 1991, poté s manželkou Milenou založil v Polepech u Kolína grafické studio. Josef Švarc je dlouholetým členem Středočeského sdružení výtvarníků.

svarc 3svarc 2Pro výstavu v knihovně vybral autor knižní ilustrace zaměřené na tvorbu pro děti. Mezi mimořádné projekty patří například ilustrované učebnice Angličtina dětem, kterou autor vydal vlastním nákladem v roce 1991 a od té doby se dočkala nejen sedmi reprintů, ale i vytištění speciálního pracovního sešitu. Následovaly ji Němčina dětem a Francouzština dětem.

svarc plakatsvarc civ2svarc 1Oblíbeným tématem Josefa Švarce jsou nejen dětské ilustrace, princezny a princové, draci, perníkové chaloupky, čarodějnice, čerti, ale i ženy, ženský akt a také krajiny. Výstava v knihovně je však v předvánočním čase zaměřena pohádkově. Dominantní místo v ní zaujímají ilustrace pro pohádky Boženy Němcové vydané v nakladatelství Junior, a dvojici dětských knih od Zuzany Šmerglové Za chalupou špačci dupou a Bubu už se nebojí.

svarc div1Výstavu Josef Švarc: Pohádkový svět můžete v Knihovně Kutná Hora navštívit do pátku 22. prosince 2023.

Text a snímky: Monika Pravdová
Zdroj: kutnohorskelisty.cz

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery