Vernisáž výstavy Noc, kdy zpívali andělé a křest bibliofilie Křížová cesta Bohunky Waageové

Vernisáž

Vernisáží v úterý 17. října 2023 bude od 18:00 hodin zahájena v pražské A & A galerii s působivým poetickým názvem Noc, kdy zpívali andělé výstava olejomaleb grafičky a malířky Bohunky Waageové. Součástí vernisáže bude i křest autorčiny bibliofile Křížová cesta.

Duhová oblaka a mlhoviny, v nichž se objevují náznaky Boží přítomnosti, ale i jemné siluety postav a bizarních stromů, propojené s nebesy. Takové jsou – zjednodušeně řečeno – oleje malířky Bohunky Waageové.

bohunka vernisaz krerst atelierbohunka vernisaz krerst kresbaPůvodem z Ústí nad Labem studovala Bohunka Waageová, tehdy ještě pod dívčím jménem, v letech 1963 až 1967 pražskou Střední odbornou školu výtvarnou v ateliérech Jaroslava Kaisera a Jindřicha Mahelky (malba, volná grafika, volná tvorba a ilustrace). Teoretické znalostí záhy zhodnotila pilnou prací a dnes je tato členka SČUG Hollar a Jednoty umělců výtvarných v Praze malířkou, která absolvovala přes sto samostatných výstavy doma i v zahraničí a zúčastnila se mnoha prezentací společných. Svými pracemi je zastoupena ve veřejných i soukromých sbírkách jak v České republice, tak i v zahraničí.

Andělé se na Vašich obrazech v mnoha formách objevují velice často, stejně jako pohledy a průhledy na fascinující mlhoviny hlubokého vesmíru nebo nekonečně variované duchovní motivy. Čím Vás právě tato témata zajímají a inspirují, zeptali jsme se umělkyně...

Fascinující obloha, ano, vesmír připomíná ruku stvořitele, který maloval a stvořil galaxie, mezi tím vším se vlní andělé, světlo čaruje úžasné kompozice, stromy, zvířata a samozřejmě lidi, kteří mají tu schopnost, že to vše vnímají. Mně se to všechno propojuje... 

bohunka vernisaz krerst piekarbohunka vernisaz krerst souborJak jsme již uvedli, při vernisáži výstavy Noc, kdy zpívali andělé, bude pokřtěna i bibliofilie Křížová cesta. Dvanáct signovaných a číslových grafických listů provedla Bohunka Waageová barevnou litografií, vytiskla ji špičková pražská litografické dílna Říční péčí Martina Boudy. Za celým projektem stojí edice Miraculum Octavum Mundi, kterou založil a řídí Miroslav Moravec.

Růžovými lístky, jak je u akcí Miraculum Octavum Mundi obvyklé, působivou bibliofilii pokřtí grafik a předseda Spolku českých umělců grafiků Pavel Piekar společně se spisovatelkou, výtvarnicí a hudebnicí Petrou Vychytilovou.

Výstavu Bohunka Waageová: Noc, kdy zpívali andělé můžete v přažské A & A galerii navětívit do sooboty 11. listopadu 2023.

trnavskyAutor: Ivan T. Trnavský
Snímky: archív Bohunky Waageové

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery