Mayové se fotoaparátem Gabriely Landa představí v ArcusGallery

Vernisáž

Vernisáží v úterý 14. června 2022 bude od 18:00 hodin v kutnohorské ArcusGallery (Husova 103, v podloubí) zahájena neobyčejná výstava barevných a černobílých fotografií Gabriely Jurosz-Landa nazvaná krátce a výstižně Svět Mayů. Vernisáží provede, autorku a její dílo představí Lenka Frankovicová, o hudební zážitek se postará zpěvačka a kytaristka Lucie Zhory.

ga landa 5ga landa portretGabriela Landa se narodila v Karlových Varech, od roku 1968 vyrůstala v německém Bayreuthu. V tomto kulturním městě měla díky hudebníkům pražského Národního divadla. kteří se přátelili s jejími rodiči, bezprostřední přístup k operám Richarda Wagnera. Právě ty jí, kromě jiného, otevřely mystický svět.

V Bayreuthu vystudovala hotelovou ekonomii a zároveň se v místním Fotostudiu intenzívně věnovala fotografii. Následovala vysokoškolská studia etnologie a historie umění v Mnichově, po sametové revoluci na Karlově Universitě v Praze. Tady také začala svoji kulturně žurnalistickou dráhu, následně pokračovala ve Vídni a krátce v Berlíně na Akademii umění. V roce 1994 poprvé vycestovala do Guatemaly, kde ji nesmírně oslovila místní kultura, umění a spiritualita. Žila šest let střídavě v Guatemale, Německu, v Praze a v USA, kam se roku 2001 přestěhovala. Bylo to v pohnuté době, pouhé tři měsíce před tím, než než padla Dvojčata, severní a jižní věž World Trade Center.

ga landa 4ga landa 2Z New Yorku psala o umění pro německé a latinskoamerické noviny a časopisy, přes pět let i pro český Ateliér. Pro newyorkské International Center of Photography začala fotit sérii dvojitých expozic a dalších uměleckých a dokumentárních témat. Její první výstavou byla participace na metropolitní Imagine ´04, následovaly výstavy v Art Club New York, na německé ambasádě, v Los Angeles, na Bienále Forum Europa a mnoho dalších. V zimě 2021 se podílela na fotografickém bienále v Barceloně. Z ocenění, kterých se Gabriele Landa dostalo, připomeňme alespoň Photography Forum Magazine, Monochrome Awards, Mifa Awards a od roku 2021 je laureátkou Julia Margaret Cameron Award v kategorii Women See Women.

ga landa iniciacega landa 1Do Guatemaly se Gabriela Landa vrátila v roce 2012 na pozvání tehdejšího náčelníka, aby se účastnila vícedenních oslav konce kalendářního 2012. Tehdy tam také vznikly první fotografie s rozsáhlé série, jejíž část nyní vystavuje v Kutné Hoře. V tomto souboru fotografka zpracovala intenzívní a intimní souznění s mayskými autoritami a šamany. Roku 2015 byla Gabriela Jurosz-Landa zasvěcená do mužského šamanství.

Na svých fotografiích autorka představuje Maye jako lid, který si přes silný vliv křesťanství a tlak industriálních národů dokázal udržet mnoho ze svých zvyků a životních postojů. A autorka sama říká, že dnes kdy se západní civilizace vrací k respektování ekologie, feminity a dalších prastarých konceptů zdravého života, mohou být právě Mayové tou nejlepší inspirací...

ga landa 3Výstavu Gabriela Jurosz-Landa: Svět Mayů můžete v obnovené kutnohorské ArcusGallery navštívit do středy 20. července 2022.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Fotografie: Gabriela Jurosz-Landa
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery 

ga landa pozvanka