Petr Ptáček - Grafika s vůní benzínu

Pozvánka

Správa majetku odborových svazů kultury a Odborová organizace novinářů a pracovníků v médiích zve milovníky výtvarného umění do pražské umělecké kavárny K-CAFÉ, kde se v současnosti koná jedinečná výstava pražského výtvarníka Petra Ptáčka, jednoduše nazvaná Kouzlo techniky.

ptacek poetretJako většině klukům se i jemu takříkajíc od mala líbily motocykly a automobily, parní stroje i vzducholodě a letouny. A historické dvojplošníky nejvíce. Vyrostl na knížkách ilustrovaných Kamilem Lhotákem, jehož kresby dobových vznášedel a dědečků automobilů mu natolik učarovaly, že se ty nejrůznější létající mašiny a přibližovadla pokoušel kreslit do školního sešitu nebo bloku, ovšemže po svém. A koho by tehdy napadlo, že se jednou oněm bude hovořit jako o talentovaném kumštýři, který se úspěšně zabývá malbou, kresbou i grafikou s náměty nejrůznější techniky?

Na rozdíl od jiných mladíků ho ale láska k technice nepustila ani jako dospívajícího, a tak se vyučil nástrojařem. S usměvem dnes konstatuje, že ví, co maluje, neboť rozezná matku od nýtu. Technické kreslení zvládl na jedničku jak ve svém profesním oboru, tak později při práci na litografiích, kteroužto grafickou technikou se vyjadřuje nejraději, i když též maluje plátna akrylem či olejem. V promaštěných laclákách ale už drahně let nechodí, neboť je dávno výtvarníkem na volné noze. Svého času byl i činný jako odborný asistent v grafických dílnách AVU Praha. Dnes má za sebou mnoho samostatných i kolektivních výstav a jeho práce mají ve svých sbírkách milovníci tohoto druhu výtvarného umění v Evropě i zámoří.

Romantický realismus, nebo nostalgické litografie?

ptacek 1Dílo Petra Ptáčka není lehké zařadit do nějaké příslušné krabičky či šuplíku. Jisti si jeho kategorizací nejsou ani samotní kunsthistorici. Skutečností ale je, že jeho obrazy jsou holdem především automobilovým závodníkům a technice 20. století. Sílu a dokonalost strojů pak dává v kontrast s něhou a křehkostí něžného pohlaví. Neboť, jak sám říká: „Obdivuji auta, letadla a ženy...“

Jak podotýkají recenzenti jeho díla, tohoto autora fascinuje rychlost a romatika závodních tratí. Miluje éru bugattek, které kroužily na závodních tratích ve dvacátých letech dvacátého století, kdy bojovala o vavříny i legendární Eliška Junková. Ale rád si ztvárnil kupříkladu i slavného Františka Štastného na Jawě 350 nebo závodní Škodu Octavia na trati Rallye Monte Carlo či unikátní závodní Tatru 603. Maluje parní lokomotivy i stíhací dvouplošníky z 1. světové války, balóny a vzducholodě i dívky, obdivující tuto techniku.

Ve svých malbách a kresbách Petr Ptáček pracuje s detaily, nikdy se však nejedná o technickou kresbu či malířský fotodokument, ale o báječné výtvarné umění, plné pohodové atmosféry, vyvolávající u diváků dobrou náladu.

ptacek 2ptacek 3Autorův tvůrčí záběr je široký. Zabývá se knižní ilustrací, jeho soubor ex libris je ve sbírkách knihovny Národníhu muzea v Praze. Rovněž vynikl jako ilustrátor krabiček plastikových modelů autíček. Kromě jiného vytvořil i spoustu novoročenek, například pro Autoklub BMV či prodejce automobilů Toyota. Známá je též jeho tvorba známek pro Českou poštu. Malá perlička závěrem tohoto stručného výčtu Ptáčkových tvůrčích aktivit: Dokonce byl svého času i autorem etikety lahví oblíbeného alkoholu „s lidskou tváří“ – Staré myslivecké.

Po řadě výstav během let v hlavním městě, Kladně, Písku, Táboře, Slaném nebo v Olomouci, Prostějově či Novém Jičíně a dalších městech republiky, letos vystavoval v pražské Galerii Na chodbě zjara 2018. V současnosti zveme čtenáře webu Putování za uměním na jeho další pražskou výstavu, která se koná pod již představeným názvem Petr Ptáček: Kouzlo techniky do soboty 15. zíří 2018 v prostorách oblíbené umělecké kavárny K-CAFÉ na pražském Senovážném náměstí.

Petr Ptáček se narodil 16. října 1965 v České Lípě. Od roku 1991 žije a tvoří v Praze. V letech 1994 až 2002 pracoval jako odborný asistent v grafických dílnách AVU Praha. Od roku 2004 je volným výtvarníkem. Zabývá se malbou, kresbou i grafikou. Maluje akrylem a olejem, v grafice užívá hlavně techniku litografie, kterou realizuje s litografem a akademickým malířem Martinem Boudou.

Autor: Ivan Černý
Zdroj snímků: Archív autora

Další pozvánky na výstavy výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery