Rychlé šípy jsou hrdinové i v jednadvacátém století

Rychlé šípy mají na výstavě mnoho podob (Martin Šútovec, Rychlé šípy zachraňují). Snímek Jana Šídy

Pozvánka

Kult chlapeckého klubu Rychlých šípů zasáhl několik generací a jeho obliba trvá. Příběhy, které vymyslel spisovatel Jaroslav Foglar, se navzdory různým totalitním režimům v časopisech objevují už osmdesát let. U příležitosti tohoto výročí připravila pražská Galerie Lucerna výstavu Pocta Rychlým šípům, kterou si lze prohlédnout do čtvrtka 28. června 2018.

Organizátoři pojali expozici moderně. Chtěli ukázat, že Rychlé šípy mohou existovat i v postmoderní době. Padesátka současných komiksových kreslířek a kreslířů vymyslela novodobé příběhy a zasadila je do netypických kontextů. Lze tedy vidět Mirka Dušína a spol. jako odbojáře v roce 1941, jako kovboje z Limonádového Joea či swingovou kapelu poraženou v soutěži Mikim Volkem.

Autoři je zobrazují v různých věkových kategoriích, od malých kloučků přes dorostence, dospělé muže až po důchodce v chudobinci. Navíc je konfrontují i s tím, co bylo u originální verze tabu, s lidskou sexualitou. Jiří Zimčík vypráví téměř ladovský příběh s nahou rusalkou. Její bělostné tělo s nahými ňadry obklopené členy klubu vytváří opravdu zvláštní kontrast. Jiří Grus pojal komiks zase jako poněkud genderově nekorektní boj Rychlých šípů s dívčím klubem feministických amazonek.

Rychlonožkův příběh

Vrcholem posunu témat je černobílá komiksová story Rychlonožky, který v roli policisty pomáhá a chrání od Františky Loubat nebo marťanská sci-fi Zuzany Čupové.

Je obdivuhodné, jak tvůrci pracují s archetypy figur. Ty jsou sice předem jasně dané typickým barevným oblečením nebo účesem, nicméně každý z nich si najde prostor pro vlastní vizuální cestu.

Jak se to tomu kterému vydařilo, lze zkonfrontovat s komiksy originálních tvůrců Jana Fischera, Bohumíra Čermáka, Václava Junka a také bývalého bandžisty skupiny Greenhorns a autora posledního příběhu Rychlých šípů Marka Čermáka. Ten se objevil i na vernisáži a před třemi lety o sobě dal vědět, když namaloval plakát skupiny Monkey Business k turné nazvanému 15 let na stezce kamarádství.

Kouzlo Rychlých šípů stále funguje, protože kladní hrdinové mohou bez problémů procházet dekádami. A vyčítat jim, že žijí ve vlastním zidealizovaném světě, je stejně nesmyslné, jako se pozastavovat nad předimenzovanými schopnostmi Batmana či Supermana.

Autor: Jan Šída
Zdroj: Právo

Další pozvánky na výstavy výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery