Na slovíčko se sochařem Jiřím Pošvou

Pozvánka

Pražský Kabinet výtvarného umění (Art Mozaika, Praha 1) připravil na středu 15. listopadu 2017 přátelské setkání a besedu s významným českým keramikem a sochařem Jiřím Pošvou.

O tom, jak žije, pracuje a tvoří tento autor jedinečných „dam při těle“, jehož dílo zdobí nejednu domácí i zahraniční sbírku uměleckých děl, si zájemci o keramiku, tento specifický obor výtvarného kumštu, mohou takříkajíc z očí do očí popovídat při číši dobrého vína v podvečer zmíněné středy. Milou pozorností organizátorů této výjimečné akce je - vstup dobrovolný.

0 posva 30 posva 6Originální výtvarník, který ve svém pojetí povýšil keramiku na sochařinu, tvoří již více jak čtvrt století u pražského vltavského kanálu Čertovka. Je kumštýřem s nezaměnitelným tvůrčím rukopisem, se kterým z glazované hlíny pouští do světa jedinečné nahaté figury, především něžného pohlaví. Jeho tematický záběr je široký: Od erotických figurek a figur vnadných žen plných tvarů přes nejrůznější sousoší s karikujícím nádechem až po kachle a reliéfy, třeba i s biblickými výjevy. Jeho práce mají povětšinou další charakteristický punc, a tím je Pošvův smysl pro humor, o čemž kromě jiných svědčí jedna z posledních prací na objednávku, a to figura zbojníka Jánošíka.

Jiří Pošva (* 12. října 1948) vystavuje od roku 1967, má za sebou desítky prezentací doma i v Evropě a zámoří. Naposledy veřejnost tleskala jeho dílu na významné republikové výstavě Akta erotika, která se konala v Praze v létě 2017.

Inspiraci našel až v Latinské Americe

0 posva 10 posva 4S užitou keramikou Jiří Pošva skončil v roce 1989. Od té doby již vázy, mísy či svícny nedělá. Stalo se tak, když se seznámil s dílem kolumbijského malíře Fernanda Botera, který zásadně maloval jen baculky.

„Když to jde v malbě, proč by to nešlo v keramice...“ nezaváhal Jiří Pošva ani minutu a přišel u nás s něčím naprosto novým, neotřelým, úsměvným a vyhledávaným. S proporcemi svých plastik neměl žádné potíže, neboť pochází z jižních Čech, které oplývají fortelnými ženami plných tvarů.

A tak již pětadvacet let zas a znovu klonuje víc než plnoštíhlé holky v nejrůznějších pozicích. Čas od času udělá i pána tvorstva nebo milostné sousoší, ale nejvíce modeluje ženské obézní plastiky. Zbývá dodat, že pro inspiraci si Mistr Pošva chodí, kam jinam, než mezi lidi kolem sebe a tak nám s humorem jeho vlastním nastavuje zrcadlo.

Připravil Ivan Černý
Snímky Jana Parkmana

Další pozvánky na výstavy výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

0 posva 20 posva 70 posva 5