Autorka Kuchařky ze Svatojánu, Eva Francová, představuje v Dobrušce svoji grafiku, chystá i besedu

Autorka Kuchařky ze Svatojánu, Eva Francová, představuje v Dobrušce svoji grafiku, chystá i besedu. Zdroj snímku: Archív Evy Francové

Pozvánka

Vše vypovídajícím názvem Od středověku přes tarot až k bylinám pojmenovala výtvarnice Eva Francová výstavu grafiky, která až do konce října 2017 probíhá v Městské knihovně v Dobrušce a na níž představuje průřez své tvorby v této oblasti.

Eva Francová žije už dvacet let s rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu, který se stal vyhledávanou zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček, v nichž nechybí ani asijská exotika.

V Dobrušce a okolí ji dobře znají i hudební příznivci. Je totiž autorkou postaviček středověkých hudebníků, dnes už nerozlučně spjatých s festivalem F. L. Věka - objevují se na plakátech, vstupenkách, stejně jako na grafickém listu, součásti Ceny festivalu pro výrazné osobnosti v oblasti kultury.

Ale zpět k současné výstavě grafiky Evy Francové. Návštěvník si může prohlédnout i panel věnovaný Svatojánským bylinám, z nichž mnohé určitě rostou na velké zahradě u domu, v němž výtvarnice žije.

Další část patří kartám, konkrétně Svatojánskému tarotu, který vznikal několik let a vydán byl v roce 2015. Autorka k němu před časem kromě jiného poznamenala: „Celý balíček osmasedmdesáti karet vyšel včetně knížečky s výkladem a stručným návodem k použití karet. Na zadní straně je můj milovaný bezový keř z naší zahrady. Na mnohých kartách jsou zobrazeni členové mé rodiny a přátelé, dávala jsem si pozor, aby i jejich povaha korespondovala s významem karty.”

O blogu Kuchařka ze Svatojánu již byla řeč. Tam Eva Francová umísťuje recepty i fotografie jídel, která uvaří. Její kuchyňskou "tvorbu" sleduje už více jak sto tisíc příznivců vegetariánské stravy a vzrůstající zájem dal vzniknout i stejnojmenným kuchařským bestsellerům, které nejen napsala, ale také doprovodila ilustracemi. Zatím poslední kniha Rok ve Svatojánu s podtitulem O zahradě, bylinách, rituálech a dobrém jídle vyšla právě letos.

A tak zcela stylovým zakončením dobrušské výstavy bude beseda, která se uskuteční v úterý 31. října 2017 od 17:00 hodin v malém sále Společenského centra Kino 70 a výtvarnice se na ní představí ve své další roli – autorky Kuchařky ze Svatojánu.

Že bude o čem besedovat, dokazují slova Evy Francové k nejnovější knize: „Čím dále se vzdalujeme od země, půdy, přírody a jejích cyklů, od stromů, květin a našich bratrů zvířat, tím jako bychom ztráceli víc a víc ze svého lidství. Tato knížka má za cíl alespoň o kousek vrátit čtenáře blíž ke své podstatě, bytostné podstatě tvora, jenž žije díky zemi, po které chodí a kterou pohříchu tak často trápí. Staré rituály a zvyky vázající se k jednotlivým předělům přírodních a astronomických cyklů, jako jsou slunovraty, rovnodennosti, svátky jara a slavnosti mrtvých, už málokdo z nás zná, natož aby je skutečně a upřímně ctil. Ale přece lze něco udělat. Jde o drobnosti, které může v těchto dnech vykonat každý, kdo si přeje intenzivně prožít plynutí času, pocítit nekonečně se otáčející kruh života, a především sílu přírody, jež vždy překoná pomíjivost jediného lidského života. K silnému uvědomění si úzké provázanosti člověka a okolního přírodního prostředí, které tvoří rámec jeho existence, velmi dobře poslouží i znalost léčivých bylin a přímá zkušenost s jejich sběrem, zpracováním a konečně i používáním. Recepty v knize jsou přizpůsobené jednotlivým ročním dobám a berou ohled i na lokálnost surovin.”

Autorka: Dana Ehlová

Další pozvánky na výstavy výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery