Výzva pro výtvarníky: Hora Kutná v umění výtvarném

Akvatinta Pavla Sukdoláka

Reportáž

Do poloviny ledna 2024 si ještě můžete v kutnohorské kavárně a cukrárně Čert a Káča (Husova 102/5, v podloubí) prohlédnoute prodejní výstavu malířky Bohunky Waageové příznačně nazvanou Den, kdy zpívali andělé, kterou připravila umělecká agentura a galerie ArcusGallery (Husova 103, v podloubí).

hkuv vyzva letakhkuv vyzva baresPražská výtvarnice Bohunka Waageová se v současné době věnuje především oleji a akrylu, stále častěji také fotografii. Pro Kutnou Horu navíc sáhla i trochu hlouběji do svého archívu a vystavuje vedle rozměrnějších i komornějších olejomaleb nejenom grafické listy, lepty a litografie, ale také skvostné kresby a hlavně akvarely ze 70. a 80. let minulého století. Kutnohorská výstava tak vlastně poprvé zachycuje a mapuje tvorbu svébytné výtvarnice, od jejích začátků až po dobu současnou.

Výstavu, kterou započala spolupráce kavárny Čert a Káša a galerie Arcusgallery, vystřídá skupinová prodejní výstava Hora Kutná v umění výtvarném. Její verniaáž je plánována na středu 17. ledna 2024 od 17:30 hodin. Tématem expozice se ArcusGallery zabývá dlouhodobě a stejně jako u minulých výstav jsou i zde základem sbírkové findy AG, doplněné novinkami výtvarníků, kteří s galerií dlouhodobě spolupracují.

hkuv vyzva bohunkahkuv vyzva prochazkaZ autorů, kteří již přislíbili účast připomeňme kutnohořany Jitku Rudolfovou, Josefa Slavíčka, Zdeňka Brandta, Jiřího D. Dostála, Petra Sádlo či Radka Volfa a také malíře z nedalekého Kolína Vlastimila Bareše.

Olej, akryly, grafické listy, kresby či akvarely tentokrát doplní keramické reliéfy Jiřiny Stupkové a také poetické černobílé fotografie ze 70. a 80. let minulého století kutnohorského patriota Jaromíra Procházky. A díky němu budou mít náštěvníci také příležitost prohlédnout si i černobílé fotografie proslulého fotografa, kamenarama a pedagoga Ilji Bojanovského, který se před stovkou let v magickém městě pod Svatobarborskou katedrálou narodil.

hkuv vyzva holahkuv vyzva rudolfovaZ dalších kmenových a příležitostních spolupracovníků ArcusGallery na celostátní úrovni uvádíme alespoň některé: Veronika Holá, Bohunka Waageová, Richard Knot, František Leták, Pavel Piekar a mnozí další.

Zároveň by ArcusGallery ráda oslovila i další výtvarníky - malíře, fotografy, grafiky -, kteří by měli zájem se skupinové výstavy Hora Kutná v umění výtvarném zúčastnit.

Všem výtvarníkům, které by účast na výstavě Hora Kutná v umění výtvarném zajímala, rádi poskytneme informace a ochotně odpovíme na jejich případné dotazy telefonicky (722 711 226) nebo mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vedle účasti na zajímavé výstavě jim ArcusGallery nabízí i prezentaci a prodej jejich výtvarných děl v internetové Galerii myrro, se kterou těsně spolupracuje, i možnost rozhovorů, článků či recenzí na tomto webu Putování za uměním.

Autor: Ivan T. Trnavský
Snímky: i-passage.cz
Autor je polupracovníkem redakce

Další reportáže ze světa výtvarného umění najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery