Za dobrým vínem a...

Reportáž

...výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U Posledního soudu, kombinovaná s galerií. Najdeme ji na Královských Vinohradech v Jagellonské ulici, pár kroků od náměstí Jiřího z Poděbrad. Již třináct let zde kraluje milovník historie, památek a malířského kumštu vinárník Václav Srb. Ten z bývalé poslední štace galérky, která tady po „vyfasovaném flastru“ u Městského soudu v budově naproti zapíjela svobodu, během času vybudoval úžasné prostředí jedinečného kumštýřského podniku.

bim srb icer fjbim srb icer jarellonciKombinace vinárny s výstavními prostorami pro výtvarníky není dnes již ničím výjimečným. Před více jak deseti lety však věc prakticky neznámá. Václav Srb si lámal hlavu, jak radikálně proměnit vzhled bývalého podniku pověsti nevalné, až se nechal inspirovat příklady z jeho milované Paříže, kde jest to běžné. A tak se rozjela spolupráce s výtvarníky, neboť vynikající sudová i lahvová vína, která zde svým hostům nabízí, se skvěle snoubí s obrazy či grafikami mistrů palety, štětce a rydla. Samozřejmě předpokládal, že mezi návštěvníky budou i páni soudci a obhájci „od vedle“, což se kupodivu nevyplnilo, neb ti raději s klienty jednají o samotě. To ale prosperitu podniku nijak nepoškodilo, protože klientela, ve velkém počtu rekrutující se z milovníků nejen dobrého moku, ale především výtvarného umění, roste úměrně pořádaným výstavám. My jsme sem zavítali s redakčním blokem v ruce zkraje roku 2022, kdy tady byla pro velký zájem prodloužena výstava Tomáše Bíma, nazvaná Skryté příběhy – Litografie a akryly, připravená ve spolupráci se známou kutnohorskou ArcusGallery.

O muži tří řemesel

bim srb icer portretbim srb icer srb3U Posledního soudu mají netradiční otevírací dobu, v pozdních odpoledních hodinách, avšak včetně víkendů i svátků. V přední části vinárny s vinotékou nás vítá atmosféra starých dobrých časů. Zprava se dívá shovívavým pohledem legendární panovník C. a K. monarchie s licousy, přehlédnout nejde jeho neméně legendární vyhláška Mým národům z roku 1915, vše doplněné obrazem Bohunky Waageové Jagellonci. Jsou to odkazy na naši historii a není důležité, zda jsme přesvědčením republikáni nebo monarchisté, kteří sem rádi zavítají, neboť Václav Srb stál celých jedenáct let v čele Koruny České, což je neparlamentní strana, usilující o návrat panovníka a tradičních hodnot.

V levém křídle podniku jsou stěny proměněny ve výstavní prostory s jednoduchým, leč účelným systémem profesionální galerijní instalace. Uvelebeni na pohodlných letitých tonetkách koštujeme skvělou pálavu, přejíždíme očima Bímovo dílo s kulantními cenami v korunách, jako kupříkladu 14 444 či 17 777, a posloucháme o životních etapách Václava Srba.

bim srb icer srb1bim srb icer cernyNarodil se v roce 1958, u jeho kolébky stály tři sudičky. První z nich mu do vínku dala vztah k výtvarnému umění, druhá přidala lásku k historii a památkám, třetí se jen pousmála: Kolegyně zapomněly na cestování a cizí jazyky...

A tak se stalo, že je Václav Srb galeristou, který se vymezuje coby konzervativec, nikoli však odpůrce moderny. O jeho dalším zájmu, historii a památkách, by se daly psát romány, v tomto případě spojuje užitečné s praktickým a leta působí jako turistický průvodce po Praze i v zahraničí. Jazykově je skvěle na tuto činnost vybaven – ovládá ruštinu, italštinu i francouzštinu. V současné době ale toto řemeslo kvůli opatřením, omezujícím turistiku vzhledem k epidemii koronaviru prakticky nevykonává, o to více se věnuje vinárně a galerii. Kromě klasických výstav grafiky, obrazů či fotografií se zde konají i křty knih, rozhovory s osobnostmi našeho kulturního světa i nejrůznější akce a besedy, jako kupříkladu před časem při příležitosti povýšení Žižkova na město.

bim srb icer palaktMalá statistika posledních výstav

Jak jsme shora poznamenali, Václav Srb spolupracuje na přípravě prezentací děl našich předních výtvarníků s kutnohorskou Arcus Gallery. V srpnu 2021 se zde kupříkladu konala úspěšná výstava Obrazy z posledních let malíře Vlastimila Bareše, v listopadu téhož roku potom Poezie stromů Bohunky Waageové a v prosinci již zmíněná Bímova výstava Skryté příběhy – Litografie a akryly. Všechny expozice, samozřejmě včetně těch, které se teprve připravují, byly a budou prodejní.

A které výstavy se chystají během tohoto roku?

bim srb icer 2bim srb icer 1Několik tematických výstav, například plakátů i kalendářů, či linorytů a dřevorytů od autorů zvučných jmen. Zjara by se zde měl proběhnout i křest knihy novináře a spisovatele Jiřího Vlastníka U kávy a savignonu s medailony a rozhovory s osobnostmi nejen české kulturní scény. Z připravovaných autorských výstav vzpomeňme Veroniku Holou, Jiřinu Stupkovou či Zdeňka Brandta. Lahůdkou jistě bude výstava s pracovním názvem Znovuobjevení, ta představí díla Karla Votlučky a Jana Evangelisty Krahulíka ze sbírkového fondu ArcusGallery. A kromě dalších je v jednání i výstava litografií Jiřího Boudy...

Závěrem ještě připomeňme, že úspěšnou výstavu litografií a akrylů Tomáš Bím: Skryté příběhy se obě spolupracující galerie rozhodly prodloužit až do konce února 2022.

xxx cerny portretAutor: Ivan Černý
Snímky Jiřího Vlastníka
Autor je spolupracovníkem redakce

Další reportáže ze světa výtvarného umění najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

bim srb icer 3bim srb icer 4                               bim srb icer 6bim srb icer 7