Vodníka na kutnohorském Loreckém rybníku doplní jeho partnerka

Reportáž

Spolek Denemark už zná nejkrásnější vodnici pro Lorecký rybník. Podobu určily děti ze základních škol v Kutné Hoře a nejlepší návrh vybrala odborná porota a veřejnost. Vítězný návrh teď poputuje k výtvarníkovi, sochaři a řezbáři Andrejovi Neméthovi, který umělecké dílo pro ostrůvek Loreckého rybníka vytvoří.

Dřevěná vodnice bude nad rybníkem pomyslně dohlížet s již vyhotovenou dřevěnou siluetou vodníka, kterého Andrej Neméth vytvořil už na podzim 2018.

lorec nemeth„Chceme oživit prostředí Loreckého rybníka. Je to vlastně jedna z velmi mála vodních ploch přímo ve městě. A tak bychom se o rybník měli společně starat. Až přijde jaro, rádi bychom prostor doplnili vhodnými okrasnými keříky nebo jinými dřevinami,” řekla Gabriela Březinová ze spolku Denemark.

Vyvrcholením projektu se stalo vyhlášení výtvarné soutěže zapojených žáků ze Základní školy T. G. Masaryka a Základní školy Jana Palacha. „Sešlo se nám přes padesát obrázků. To bodování nebylo vůbec jednoduché. Obrázky byly vážně rozmanité, ale pár věcí bylo stejných: byly milé, optimistické a veselé. Věřím v naději, že je to u dětí podobné,” dodala Kateřina Špalková, zastupitelka města a členka hodnotící poroty.

Všechna díla mohou občané zhlédnout v průčelí domu U Havířů v kutnohorské Šultysově ulici nebo na facebookové stránce spolku Denemark. Socha vodnice z dubového dřeva by se pak měla na ostrůvku rybníka objevit v průběhu jara 2019.

Text a snímky: Jakub Skyva
Zdroj: Kutnohorské listy

Další reportáže ze světa výtvarného umění najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery