Český útočník napadl srbskou umělkyni na výstavě ve Florencii

Zdroj ilustračního snímku: internet

Reportáž

Jednapadesátiletý Čech v neděli 23. září 2018 napadl v italské Florencii srbskou umělkyni Marinu Abramovic (* 30. listopadu 1946). Oznámila to agentura DPA s odvoláním na místní policii. Útočník uhodil ženu do hlavy obrazem, na kterém byl její portrét.

Marina Abramovic vyvázla bez zranění, jméno Čecha ani motiv jeho činu agenturní zpráva neobsahuje. Muž byl na místě zatčen.

Incident se stal v době, kdy umělkyně opouštěla vernisáž své výstavy ve florentském Palazzo Strozzi. Útočníka, který se údajně označuje za umělce, italská policie podle DPA zná. V lednu 2018 znečistil na náměstí Piazza della Signoria ve Florencii sochu švýcarského tvůrce Urse Fischera.

Jednasedmdesátiletá Abramovičová, která žije v USA, se proslavila často kontroverzními performancemi, při nichž zkoumala fyzické limity lidského těla a hranice mysli. Zajímá se o vztah mezi umělcem a divákem, angažovala se i ve filmu a sochařství.

Video z útoku na Marinu Abramovic najdete zde

Zdroj: ČTK

Další reportáže nejenom o výtvarném umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery