Ohlédnutí za jarním pražským veletrhem starožitností

Reportáž

Pro 41. veletrh Antique zvolila pořádající Asociace starožitníků České republiky jednoznačné motto: Umění mladé republiky.

Letos se tohoto svátku milovníků a sběratelů dobových uměleckých předmětů a výtvarného umění zúčastnilo od čtvrtka 19. dubna do neděle 22. dubna 2018 přes šest desítek vystavovatelů z kamenných obchodů se starožitnostmi a významných galeristů, včetně restaurátorského ateliéru a jedinečného Muzea Kouzlo starých časů, které vlastní unikátní kolekce historických oděvů a doplňků z let 1850 až 1920.

Umění mladé republiky

„Chtěli jsme tímto způsobem jakožto Asociace starožitníků České republiky přispět k pestré paletě akcí, které se konají při příležitosti stého výročí založení Československa,“ řekla nám  manažerka veletrhu Kateřina Schuch, „a zároveň i připomenout, že k utváření identity nového státu Čechů a Slováků přispěli také mnozí umělci. Ať už svými konkrétními počiny, jako kupříkladu autor výtvarného návrhu prvních československých bankovek Alfons Mucha, nebo tím, že nás svými díly reprezentovali v zahraničí coby národ kreativní, moderní, současně však se svébytnou kulturní tradicí...“

antique 1antique 2V této souvislosti je třeba si kupříkladu připomenout fenomenální úspěch našich umělců na tehdejší mezinárodní přehlídce v Paříži, z níž si mladičké Československo odneslo 58 ocenění!

„V neposlední řadě jsme tímto veletrhem chtěli připomenout i výtvarné styly, které jsou příznačné pro období první republiky," doplnil Kateřinu Schuch prezident Asociace starožitníků Jan Neumann, "mezi nimiž hraje prim dodnes velmi oblíbené Art Deco, které zanechalo odraz nejen v umění a užitém umění, ale i v módě či architektuře, a které často v provedení českých umělců akcentovalo národní symboliku – na vázách a karafách se objevoval kupříkladu motiv lipového listu, porcelán byl zase často zdoben modrou, bílou a červenou – tedy národními barvami...“

Historické předměty z dob vzniku naší státnosti, starožitnosti i výtvarné umění toho času je dodnes velmi sběratelsky vyhledávaným artiklem, a mnoho nádherných artefaktů se dalo koupit i během veletrhu Antique, který byl, tak jako každoročně, prodejní.

Pro každého něco...

Popsat jednotlivé stánky a kvalitu vystavovaného zboží není účelem tohoto článku, neboť již samotné členství v prestižní Asociaci starožitníků ČR, jež je členem mezinárodní konfederace C.I.N.O.A., je zavazující. Skvělý byl i doprovodný program v tzv. prvorepublikovém pavilonu v prvním patře Novoměstské radnice na Karlově náměstí v Praze, kde asociace pořádala přednášky a besedy na rozličná témata, jako kupříkladu Móda a šperky první republiky, Obchod a aukce v období první republiky nebo Renesance aukcí s uměním v současnosti.

antique 3antique 4Letošní jarní veletrh se těšil vysoké návštěvnosti široké veřejnosti, mezi zájemci jsme zahlédli i osobností ze světa kultury a výtvarného umění, jako kupříkladu malíře Kristiana Kodeta.

Z vystavovatelů, u jejichž expozic se tvořily fronty, alespoň jmenujme Galerii KODL, Antik Kureš, Antik Maiselova, Victoria Antiques nebo třeba Alma Antique. Pohlazením na duši pak bylo zastavení v již shora zmíněném Kouzlu starých časů. Muzeum disponuje unikátní soukromou sbírkou viktoriánských a edwardiánských oděvů, doplňků a kuriozit, čímž je v Evropě ojedinělé.
 
Jedinečná též byla expozice Spolku přátel Kamila Lhotáka, který funguje čtvrtým rokem a má bohatou činnost, od katalogizace mistrových děl, přes vydávání nejrůznějších publikací s lhotákovskou tématikou, prodej reprodukcí na plátně z díla Kamila Lhotáka až po pravidelnou výstavní činnost.

antique 5Jak nás v závěru návštěvy jmenovaného stánku informoval tajemník spolku Evžen Šknouřil, kromě jiného se v Kutné Hoře připravuje výstava Kamil Lhoták: Knižní ilustrace. Při prodejní výstavě, kterou SPKL pořádá ve spolupráci s kutnohorskou uměleckou agenturou ArcusGallery, se představí nejenom Mistrovy originální kresby, ale také perfektní číslované reprodukce na ručním papíru knižních ilustrací Kamila Lhotkáka opatřené razítkem s faksimile jeho podpisu a slepotiskovým razítkem Spolku.

Při vernisáži bude na knižní trh uvedena a pokřtěna kniha Kamila Lhotáka Na suchu a ve vzduchu, kterou nejenom ilustroval, ale také napsal. Vychází po dlouhých 78 letech v exkluzívní edici Miraculum Octavum Mundi nakladatelství Globus International. A jako pověstnou třešinku na dortu nakladatelsví přidá i dvě série pohlednic z Lhotákovy Ameriky. Vernisáž výstavy i křest knihy se připravuje na pátek 18. května 2018. Ale to již bude námět na další článek...

Závěrem už jenom připomínáme, že 42. podzimní veletrh Antique se bude konat od čtvrtka 15. listopapdu do neděle 18. listopadu 2018.

Autor: Ivan Černý
Snímky Jana Parkmana

Další reportáže nejenom o výtvarném umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery