Návštěva ateliéru - Pod pokličku Natělo

Návštěva ateliéru

Mezi přední kumštýřské osobnosti pracující s křehkým materiálem vyšších kategorii určeným pro skleněné šperky patří kvarteto umělkyň z Nového Boru. Na rozdíl od hrdinů legendárního Dumasova románu jsou to však mušketýři v sukních. Volné designářské a šperkařské studio Natělo ve složení Karolína Kopřivová, Eva Ranšová, Bohdana Vydrová a Šárka Zikmundová spojuje láska ke sklu a k tradičním sklářským řemeslným technikám.

natelo 3natelo 2Připočítejme cit pro krásu, nápaditost, smysl pro nové tvary a odvahu prošlapávat si vlastní tvůrčí cestu a máme vysvětlení úspěchů tvorby této výtvarné skupiny. Důkazem je mnoho ocenění za jejich dílo, jako je kupříkladu Nejlepší regionální výrobek na Euregion Tour v Jablonci nad Nisou, nebo udělení regionální značky Lužické hory a Máchův kraj. Pravidelně se tyto tvůrčí dámy účastní Fashion a Design marketů v Praze, Brně i na přehlídce Křehké krásy v Jablonci nad Nisou.

natelo 1Ačkoliv každá z dam jde svojí cestou, žádná „neopisuje“ ani nekopíruje nápady nebo tvůrčí nálady či směry ostatních, mnohé mají společné. Především všechny čtyři pocházejí z Novoborska a v žilách jim koluje sklářská krev. Za „bé“  všechny čtyři absolvovaly, byť v různém čase, sklářské školy v Novém Boru či Kamenickém Šenově. Také v místních sklárnách pracovaly až do okamžiku, kdy se za velkého třesku a zániku mnoha skláren v letech kolem 2010 rozhodly takříkajíc udělat pro sebe a založily jedinečné studio Natělo. A o tři roky později se již prezentovaly na první společné výstavě na Veletrhu cestovního ruchu v Liberci.   

Ta dělá to, a ta zas ono, a dohromady udělají moc...

Jak jsme si již řekli, každá ze jmenovaných žen má uměleckoprůmyslové vzdělání a zaměřuje se na originální, ruční zpracování ze skla, drahých kovů a bižuterie. Při výrobě šperků používají klasické technologie výroby.

natelo Karolina KoprivovaKupříkladu Karolína Kopřivová dává vzniknout svým autorským šperkům ze skleněných vinutých perlí. To jsou duté, skleněné korálky foukané nad kahanem. Sklo výtvarnice kombinuje se stříbrem a efektivními komponenty z nerezové oceli. Jak sama dodává, inspirací jsou pro ni orientální kultury a domorodý šperk. Ale tvůrčí potěšení nachází i v minimalistických moderních formách.

natelo Eva Ransova1Eva Ranšová se zaměřuje na tvorbu skleněných šperků ve dvou polohách – tradiční, za využití bižuterních technik ručního tkaní s korálky, a originální, se skleněnými komponenty tvarovanými nad kahanem a vsazenými do stáčených a pletených šňůr.

natelo Bohdana Vydrova1Bohdana Vydrová ráda pracuje se zlatem, stříbrem a alpakou a zabývá se uměleckým zpracováním drahých kovů, skla a kamenů. Jedná se o bižuterii a šperkové zasazování do skla, drahých kamenů a rytých kamenů do obecných a drahých kovů. Autorka tak vytváří originální a tvarově rozmanité náhrdelníky, náušnice, prsteny i brože.

natelo sarka ZikmundovaŠárka Zikmundová ponejvíce tvoří své šperky z hutně tvarovaných skleněných tyčí. Tento materiál nejprve rozřeže diamantovou pilou na požadovaný tvar a poté obrousí a vyleští na brusných strojích. Vzniklé moderní kompozice širokého spektra barevné palety pak ze skleněných dílů lepí speciálním lepidlem a navléká na obojkové dráty. Ráda též experimentuje s dalšíni nejrůznějšími technikemi. Při vrtání, broušení, lepení nebo řezání a spékání objevuje nové a nové podoby skla a tím pádem i nové možnosti jeho funkčnosti a využitelnosti ve šperkařství a designu.

Kam za šperky pro moderní ženu

natelo Bohdana Vydrova1 sperknatelo Eva Ransova1 sperkKvarteto jmenovaných umělkyň nabízí jedinečné kolekce od tradičních až po moderní formu šperku včetně stříbra. Vše určené pro denní nošení, i večerní, nebo též na speciální, mimořádné kulturně-společenské akce, vyžadující reprezentativní róbu a kvalitní módní doplňky.

Výtvarnou skupinu Natělo spojuje fakt, že se umělkyně navzájem doplňují a podporují. Společně se prezentují nejenom na shora jmenovaných výstavách a veletrzích, ale i v minigalerii Natělo v centru Nového Boru. Vystavují také jako stálý host prestižní pražské Tripartit Gallery Pačinek v Benediktské ulici. Přední český umělecký sklář Jiří Pačinek rád zařadil průřez zdařilou tvorbou skupiny Natělo mezi svůj sortiment, k čemuž Šárka Zikmundová dodává, že skláři jsou velká rodina a sklo je nádherný materiál, který spojuje lidi.

natelo Karolina Koprivova sperknatelo sarka Zikmundova sperkV rámci zážitkové turistiky je možné po telefonické objednávce navštívit i jednotlivé ateliéry každé z umělkyň skupiny Natělo. Nový Bor není zase až tak velký, aby cestu s možností nahlédnout pod pokličku samotné výroby jedinečného špeku nebo bižuterie nezvládli pěšky i senioři. Komu se ostatně poštěstí koukat kumštýři přímo pod ruku, jak se rodí taková nevšední krása? Zvláště pak, když je i možnost nákupu krásného dárku a zároveň suvenýru z hezkého výletu za vstřícné ceny přímo od autorky?

Autor: Ivan Černý
Snímky: Miroslav Feszanic a archív Natělo

Na další návštěvy ateliérů se můžete s webem Putování za uměním vydat zde nebo na facebooku ArcusGallery