Hledáme, koupíme staré vitrážové šperky a drobné vitráže

Výtvarné umění

Vitráž (z francouzského vitrail [vitraj] stejného významu; psáno vitrage [vitráž] znamená zasklení, prosklená plocha; v češtině se tento rozdíl významů postupně setřel) je výtvarně pojednaná skleněná výplň okna nebo předmětu. Výplň okna bývá skládaná jako mozaika z čirých či častěji různobarevných, často i malovaných malých skel v olověných páscích a v olověném obvodovém rámu. Používala se od nejstarších dob jako dekorativní výplň oken významných staveb, v nové době je alternativou skleněných tabulí, například v kostelních oknech. V přeneseném slova smyslu jde také o název techniky, která se používá k jejich zhotovení.

vitraz1vitraz3V současné době se většinou používá slovní spojení Tiffani vitráž. Technika Tiffany není vitráží v pravém slova smyslu, i když výsledek je podobný. Poprvé tento způsob výroby zavedl americký umělec a designér Louis Comfort Tiffany (* 18. února 1848; + 17. ledna 1933).

Místo olověného profilu se používá měděná fólie – páska různých šířek, na které je z jedné strany vysoce účinné lepidlo (páska může být pod lepidlem i barvená, černá nebo postříbřená). Jednotlivé opáskované dílky se spojují cínováním. Využívají se i menší kousky skla, výsledný předmět má jemnější – tenčí spoje. Barevná skla se musejí pro tuto techniku přesně zabrousit (speciální bruskou na sklo s hlavou s diamantovým prachem). Skla mohou být čirá, opálová, poloopálová, nebo s různým povrchem.vitraz4

vitraz2aVznikají tak nejenom rozměrnější ploché vitráže, ale i drobnější umělecká dílka, vitrážové šperky či objekty...

Koupíme na cenu dohodou nebo přijmeme do komisního prodeje za Vaši cenu především staré vitrážové šperky a drobné umělecké vitráže.

Zajímají nás také současná, ale neobvyklá a zvláštní vitrážová umělecká díla.

Vaši nabídku s popisem, fotografií a cenou přivítáme telefonicky (722 711 226) nebo mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Autor: MiM
Snímky: i-passage.cz

Další články a informace o výtvarném umění najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery