Světový unikát při andělské výstavě U Posledního soudu

Výstavy

Komorní pražská galerie a vinárna U Posledního soudu, pro kterou již dlouhodobě připravuje výstavní program kutnohorská umělecká agentura a galerie ArcusGallery, otevře nový rok další variantou prodejní výstavy Andělíčci, andělé... a andělky. Jako již tradičně bude i aktuální andělská výstava postavena především ze sbírkových fondů ArcusGallery, doplněná výtvarnými díly autorů, kteří těsně spolupracují s internetvou Galerií myrro.

andelicc ibohunkaandelicc vychytilovaNávštěvníci výstavy se tedy setkají s obrazy a grafickými listy například Jiřího D. Dostála, Veroniky Holé, Františka Letáka, Jaroslava Válka, Petry Vychytilové, Bohunky Waageové a dalších.

Poprvé se k vystavujícím autorům přidají také Kateřina Fantíková a Jitka Píšová, které začaly ke konci roku 2023 těsnou spolupráci s internetovou Galerií myrro.

andelicci pisovaPardubická výtvarnice Jtka Píšová představí vedle volného souboru drobnějších poetických grafických listů s andělkami, které jsou však často více zaujaté "příhodami všedního dne" než poletováním po obláččích, dva úplně nové oleje. Budou vystavené úplně poprvé, je to pro ně tedy velká premiéra. Lyričnost a snovou poetiku přinášeji i laskavé malby Jitky Píšové, občas zastřené milou melancholií, u grafických listů navíc okořeněné i naznačeným vtipem a humorem. Nejsme tady ovšem poroto, abychom rozebíraly autorčinu tvorbu, která vnímavému divákovi evokuje obrazový doprovod k ještě nenapsaným básním, ale vrátíme se k ní na stránkách webu Putování za uměním.

andelicc fantikKutnohorská výtvarnice Kateřina Fantíková vystavuje čtyři obrazy, dva abstraktní z dřívější tvorby, a dvě kresby, obdobně jako u Jitky Píšové, naprosté novinky. Nejsou to však křehké andělky, ale dynamičtí, energií nabití andělé. Výrazná vnitřní síla je zdůrazněna vnějším zpracováním figur, aktů, které sice vyzařují duchovnost, podtrženou však utajeným, ale neukrytým sexuálním nábojem. Na aktuální andělské výstavě snad nenahdeme většího kontrastu, než v obrazech právě Kateřiny Fantíkové a Jitky Píšové.

andelicc zoubekOpomenou nemůžeme ani naprostý unikát, který kurátor výstavy Miroslav Moravec, vylovil z depozitáře ArcusGallery. Je to chybotisk reliéfního tisku Olbrama Zoubka Andělíček II. Z rodokmenu grafického listu vyplývá, že jej původní majitel získal přímo v ateliéru Mistra Olbrama Zoubka. Navíc se k němu váže úžasný příběh, se kterým naše čtenáře seznámíme v připravovaném rozhovoru.

andelicci plakatProdejní výstavu Andělíčci, andělé... a andělky, která bude v pražské komorní galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) zahájena v úterý 9. ledna 2024, můžete navštívit do neděle 4. února 2024.

Autor: Ivan T. Trnavský
Snímky: i-passage.cz
Autor je spolupracovníkem redakce

O dalších výstavách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery