Galerii U Posledního soudu zaplnila magie, láska a duchovno

Výstavy

Vernisáží byla začátkem září 2023 v pražské komorní galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) zahájena prodejní výstava obrazů a koláží Magická Keykera výtvarnice Nikoly Lazarové.

 

keykera 1frontbhdpkeykera springlPříjemnou atmosféru podtrhly autorčiny akryly i koláže, které do výstavních prostor přinesly nejenom magii, lásku a duchovno, ale především meditační zklidnění a pozitívni energii. Divák na nich najde nekonečný prostor plný fantazie, klidu nebo naopak aktivní energii či symboliku rodiny, lásky a velice často také léčivé mocné přírody.

Vernisáží provedl a v příjemném, uvolněném i vtipném rozhovoru představil autorku i její tvorbu Petr Špringl. Návštěvníky vernisáže tak Keykera, stejně jako její obrazy, nenásilně vtáhla do svého života a tvůrčího směřování. Pozvala nás do svého pohádkového světa za zrcadlem, kterým nás ochotně provedla a potom zase doprovodila zpět, do světa nepohádkového, reálného.

hdrplkeykera ocikeykera perexVýtvarnice se v rozhovoru zastavila i u některých konrétních obrazů, u nichž popsala jak a proč vznikly. Uveďme například dílo Zimní procházka, ke kterému řekla: "Jedná se o kombinovanou techniku malby akrylem a gold bronz doplněnou koláži z pravé kůže. Třebažew jsem jižní typ, v zimě chodím ráda na dlouhé procházky podél Labe. Častokrát se tam setkávám s dvojicemi lidí, kteří si užívají zimní krajinu a je úžasné pozorovat jak jsou plní klidu."

qrfkeykera tulipkeykera bohánkaAutorku přišla na vernisáž podpořit také grafička a malířka Bohunka Waageová, jejíž dílo Keykera obdivuje. Mezi hosty byl i zpěvák a skladatel Petr Hannig. Toho zaujaly hlavně meditační obrazy, o kterých si s autorkou zajímavě popovídal. Nikola Lazarová na sebe ještě prozradila, že hodně cestuje, s čímž je spojeno i její další umělecké směřování, fotografie...

Výstavu Magická Keykera můžete v pražské komorní Galerii a vinárně U Posledního soudu navštívit do neděle 1. října 2023.

Pro ty, kteří se na výstavu nedostanou nabízí internetová Galerie myrro výběr tvorby Keykery z poslední doby.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Snímky: Miroslav Moravec a archív Nikoly Lazarové
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O dalších výstavách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery