Dana Marková a její Odrazy skutečnosti U Posledního soudu

Výstavy

Fotografka Dana Marková vystavuje v v pražské galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) koláže a fotomontáže. Expozici nazvala velice výstižně - Odrazy skutečnosti.

markova 5markova 1Často se setkáváme s názorem, že fotografická koláž je výrazovým výtvarným prostředkem, který osvobozuje kreativitu od racionálního myšlení. Aktuální expozice Dany Markové v komorní galerii U Posledního soudu toto tvrzení podporuje, autorka navíc nenásilně nutí diváka, aby se zamyslel nad souvislostmi, které jeji fotomontáže zobrazují. Občas to ponoření se do výtvarného díla Dany Markové musí být hlubší, protože autorka nepodává vše zjednodušeně, ale význam ukrývá až do druhého plánu. Není proto odivu, že její koláže a fotomontáže nevyjadřují pouze konkrétní odrazy skutečnosti, často v nich hraje významnou roli nadhled, fantazie a poezie...

markova 2markova 3Dana Marková, která je absolvenstkou Vysoké školy chemicko-technologické v Pardubicích, sama říká, že fotit začala v sedmnácti letech fotoaparátem, který jí tehdy půjčila její teta. Fotografování zcela propadla a později se snažila nefotit jenom "do šuplíku". Jejím prvním veřejným vystoupením byly cestovatelské fotografie v královéhradecké Studijní a vědecké knihovně.

markova perexPři vysokoškolských studiích začala pracovat s photoshopem a mohla tak realizovat svůj sen, tvorbu koláží a fotomontáží. Od roku 2017 uspořádála v různých českých a moravských městech již dvanáct obdobných výstav. V současné době Danu Markovou zcela pohltilo malování a její další tvůrčí metou jsou samostatné výstavy obrazů.

Výstavu Dana Marková: Odrazy skutečnosti můžete v pražské galerii a vinárně U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady) navštívit do neděle 5. března 2023, poté ji od úterka 7. března 2023 vystřídá expozice dřevorytů a linorytů ze sbírkových fondů kutnohorské umělecké agentury a galerie ArcusGallery.

xxx mim hlavickaAutor: MiM
Snímky Miroslava Perného
Autor je šéfredaktorem webu Putování za uměním

O dalších výstavách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery