Ve skotském venkovském sídle objevili téměř 400 let starý Rubensův obraz

Na snímku zleva kurátorka Kelvingrove Art Gallery and Museum Pippa Stephenson, kunsthitorička a moderátorka Emma Dabiri a kunsthistorik a obchodník uměním Bendor Grosvenor s portrétem George Villierse, prvního vévody z Buckinghamu

Výtvarné umění

Portrét George Villierse, prvního vévody z Buckinghamu, jehož autorem je mistr barokního stylu, vlámský malíř Peter Paul Rubens (* 28. června 1577; + 30. května 1640), byl objeven ve skotském venkovském sídle Pollok House.

Malba ze sbírky glasgowského muzea se považovala za kopii ztraceného originálu. Jak uvedl list Daily Mail, při konzervačních pracech před natáčením jednoho z dílů seriálu Britain's Lost Masterpieces stanice BBC, který je zaměřen právě na vyhledávání a odhalování ztracených významných uměleckých děl, kunsthistorici potvrdili, že portrét je téměř 400 let starým originálem. Odborníci datují jeho vznik zhruba kolem roku 1625, tedy do období vlády krále Jakuba I. Stuarta.

rubens 2rubens 3Historik umění Bendor Grosvenor k tomu řekl: "Je skutečně vzrušující, že se podařilo najít portrét tak významné postavy britských dějin, navíc vytvořený jedním z největších umělců všech dob. Věřím, že to hodně lidí povzbudí k návštěvě glasgowských muzeí."

Portrét významného britského šlechtice pro natáčení vytipoval kunsthistorik a obchodník uměním Bendor Grosvenor, který se na natáčení podílel s moderátorkou pořadu Britain's Lost Masterpieces a kunsthistoričkou Emmou Dabiri.

Poté, kdy restaurátor Simon Gillespie při náročných konzervačních pracech z malby odstranil nečistoty a překrytí, upozornil na charakteristické technické postupy a práci štětcem typické právě pro Rubense. Následně Ben van Beneden, ředitel muzea Rubenshuis v Antverpách, potvrdil, že se skutečně jedná o originál.

Díl seriálu BBC Britain's Lost Masterpieces, který zaznamenává celou anabázi portrétu George Villierse, prvního vévody z Buckinghamu, se bude vysílat ve středu 27. září 2017. A o den později, tedy ve čtvrtek 28. září 2017, bude v glasgowském muzeu Kelvingrove Art Gallery and Museum obraz vystaven s novým popisem již jako originální dílo nejdůležitějšího vlámského malíře 17. století Petera Paula Rubense.

rubens 4Autor: MiM
Zdroj: Daily Mail
Zdroj snímků: dailymail.co.uk

Další zajímavosti z výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery