Rozhovor - Jaromír Procházka: I Jiří Orten měl svůj "stříbrný vítr"

Literatura

Začátkem září 2024 se na knihkupeckých pultech objeví nová, velice zajímavá fotografická publikace. Vychází v edici Miraculum Octavum Mundi, nese název Kutná Hora a tvoří ji černobílé fotografie autorů spjatých nějakým způsobem s městem pod svatobarborskou katedrálou – Ilji Bojanovského, Jaromíra Procházky a Ivana Skopce. Ty jsou doplněny básněmi Jiřího Ortena, který se v Kutné Hoře před 105 lety, 30. srpna 1919 narodil.

rozhovor prochazka prebalrozhovor prochazka plakatKniha bude pokřtěna v pátek 6. září 2024 při vernisáži výstavy Pocta Jiřímu Ortenovi, kterou umělecká agentura a galerie ArcusGallery připravila v kutnohorské umělecké kavárně Čert a Káča (Husova 102/5 - v podloubí). Kmotřičkou bude herečka Hana Ornestová, které se křtem pomůžou předseda Klubu rodáků a přátel Kutné Hory Vlastislav Navrátil a autor knihy Jaromír Procházka.

Fotografie i básně vybral a publikaci, ve které se prolínají obrazy fotografické s obrazy tvořenými slovem vázaným, sestavil kutnohorský fotograf a patriot Jaromír Procházka. Doyena kutnohorských fotografů jsme požádali o rozhovor…

Co pro Vás bylo impulzem, díky kterému kniha vznikla?

rozhovor prochazka titulrozhovor prochazka cbPrvním impulzem byla výstava, kterou jsem připravil pro Klub rodáků a přátel Kutné Hory v rámci festivalu Ortenova Kutná Hora v roce 2019. Konala se ve Spolkovém domě v Kutné Hoře a byla oslavou stého výročí narození Jiřího Ortena. Vybral jsem jeho básně a prezentoval je s vlastními ilustračními fotografiemi. V dalších letech tento nápad ustoupil do pozadí před prací na přípravách dalších různých výstav.

Novým podnětem bylo až náhodné setkání s nakladatelem a galeristou Miroslavem Moravcem, který mi nabídl vydání mojí monografie, jakýsi průřez mou dosavadní fotografickou tvorbou. Informoval jsem ho o možnosti vydat fotografie Kutné Hory s básněmi Jiřího Ortena, myšlenka inspirovaná úspěšnou výstavou z roku 2019. Považuji to za významné a smysluplnější pro chápání Kutné Hory jako romantického a poetického města, kterým byla a stále je. A tím vznikla ve spolupráci dalších fotografů, Ilji Bojanovského a Ivana Skopce, tato kniha.

Jaký je Váš vztah k Jiřímu Ortenovi a k jeho básním?

rozhovor prochazka divkarozhovor prochazka 2Jako Kutnohořan a fotograf se zajímám o kulturu, básníky, malíře, sochaře, muzikanty a další kumštýře našeho regionu. Vlastně zajímám se a dokumentuji všechno, co se v Kutné Hoře dlouhá leta děje. Každý tvůrce je něčím zajímavý, osobitý a zvláštní. A právě tím mě zaujala tvorba Jiřího Ortena, jeho způsob myšlení a vyjadřování se. Byl jsem překvapen a fascinován tím, jak je možné, že člověk ve věku dvaceti let je schopen tak básnicky zralé tvorby, vyjadřování a básnického stylu, které jsem nenašel ani u básníků mnohem starších a zkušenějších. Není snadné a jednoduché Jiřího Ortena pochopit a porozumět mu, ale když se to člověku podaří, otevře se mu nový neznámý a fascinující svět. Velmi si ho vážím a mám k němu velikou úctu.

Poezie Jiřího Ortena je zádumčivá, literární kritici ji také označují jako existenciální. Nepochybné je, že Ortenovy básně českou poezii ovlivnily. Jeho poezie vyjadřuje pocity mladých lidí zaskočených a zraněných těžkou dobou. Nacházíte v jeho tvorbě i jiné, než neveselé tony?

rozhovor prochazka 1rozhovor prochazka jakubSám Jiří Orten napsal: "Žil jsem v čase velikého stmívání světa, na to ať nikdo z lidí nezapomene, až mne jednoho dne potkají..." To bylo 2. června 1940. V ten okamžik jeho obavy byly oprávněné. Doba byla hrůzná, nebyla naděje, běsnění a vraždění nacistů neznalo mezí. Nepřetržitá hrůza a strach, život neměl žádnou cenu. A to se odráželo v jeho tvorbě, pochopitelně. Ale byla před tím i leta úspěšná, šťastná, radostná. Mládí prožil v Kutné Hoře, ve svobodné prosperující společnosti, ve šťastné rodině s milující maminkou, otcem a bratry. Obklopen skvělými kamarády a hezkými děvčaty, ve škole, na výletech, na tanečních zábavách, při kultuře a sportu. Byl to podle vyprávění mých známých veselý, chytrý a nadaný hoch. Studium na gymnáziu bylo pro něho fantastickým obdobím. Začal psát básně děvčatům, kamarádům, známým. Pro svoje umění mluvit o lásce byl velice oblíbený. I Jiří Orten měl svůj „stříbrný vítr“. Však to známe každý z let svého dospívání a prvních lásek, Jiří nebyl výjimkou. V té době psal nejkrásnější básně o Kutné Hoře, děvčatech a romantice, která ho obklopovala. Šťastná leta pokračovala i po odchodu do Prahy s nádhernou láskou k Věře Fingerové. Pozorný a vnímavý čtenář najde ty jiskry jeho štěstí, lásky a radostí ze života, třeba i mezi řádky jeho básní.

Pak přišla katastrofa v podobě nacismu a okupace Československa. O tom se nedá polemizovat. Byl to zlý osud nás všech, někteří zaplatili cenu nenahraditelnou. Útěchou nám budiž to, že i Jiří Orten měl krásné období ve svém životě a jistě mu to všichni přejeme.

Jak se Vám na knize pracovalo a jak hodnotíte spolupráci s nakladatelem?

rozhovor prochazka kasnarozhovor prochazka 3Vzhledem k tomu, že kniha vychází z úspěšné výstavy uspořádané ke 100. výročí narození Jiřího Ortena, mohl jsem jen svůj původní záměr rozšířit a upřesnit. Tím nám samozřejmě odpadly dohady, co a jak se bude dělat. Nakladatel byl seznámen se skutečností, která se nabízí, souhlasil s navrženým a vyzkoušeným způsobem dalšího pokračování a tím nevznikl žádný problém ani na jedné straně. A vzhledem k tomu, že má bohaté zkušenosti s vydáváním knih, svojí práci rozumí a ví jak na to, tak vše pokračuje v pohodě a shodě, i s tiskárnou a dalšími spolupracujícími lidmi. A já věřím, že všichni svoji práci provedou ke spokojenosti nejenom mojí, ale hlavně čtenářů....

Černobílou fotografickou publikaci Bojanovský, Skopec, Procházka: Kutná Hora - S básněmi Jiřího Ortena, která vyšla jako 16. svazek edice Miraculum Octavum Mundi, koupíte u všechno dobrých knihkupců. Prohlédnout a případně i objednat si můžete také v internetovém Knihkupectví theressa nebo přímo zde.

Autor: Ivan T. Trnavský
Snímky Miroslava Moravce a z archívu Jaromira Procházky

Další rozhovory o knihách a audioknihách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku Antikvariátu U Skleněné kašny