Rozhovor - Roztomilý trojrozhovor s dětmi o knize Nastydlá strašidla

Spisovatelka, výtvarnice a hudebnice Petra Vychytilová

Literatura

Výtvarnice, spisovatelka a hudebnice Petra Vychytilová je autorkou půvabné a hravé knihy Nastydlá strašidla, ve které se prolíná skutečnost s fantazií, jako když si vánek Ivánek pohrává s podzimním spadaným listím. Kniha je opravdu autorská, Petra Vychytilová ji nejenom napsala, ale i ozdobila vlastními osobitými ilustracemi a vyšperkovala rytmickými, veselými a akčními básničkami. S dětmi má Petra Vychytilová veliké zkušenosti. Vedle tří vlastních se každodenně setkává jako lektorka výtvarné výchovy a hry na flétnu s dalšími, které, jak sama říká, by si všechny klidně vzala domů...

Trojrozhovor se třemi malými čtenáři, který vznikl v době covidové, poskytly webu Putování za uměním sedmileté holčičky Jiřinka a Saša i šestiletý klučík Dominik...

3rozhovor sasaVzpomeneš si, kdo Ti knihu Nastydlá strašidla věnoval/daroval?

S: Petra ji věnovala mamince a ta mi ji půjčila ke čtení. Maminka by mi knihu nedala, protože tam má od Petrušky věnování a chrání si ji jako poklad.

J: Knížku Nastydlá strašidla mi koupila moje maminka. Bylo mi asi dva a půl roku. Chodila jsem s maminkou do Pexesa na cvičení pro děti s Petrou a tam tu knížku prodávali.

D: Věnovala mi jí Péťa.

Jak se Ti knížka líbí? Čteš si v ní sama/sám?

S: Líbí se mi - jakože je dost zajímavá. Ano, čtu ji sama, ale některé slova jsou na mě dost těžký.

J: Je hezká. Líbí se mi pohádkové postavy z té knížky. Obrázky v té knížce jsou moc hezky namalované, moc se mi líbí obrázky teneů. Také se mi líbí rachfle, jak je vtipná.

D: Knížka se mi líbí hodně, ale nečtu si ji sám. Ještě to neumím. Čteme ji občas ve školce nebo večer s mámou.

3rozhovor jiřinkaKterou postavu ze Strašidel máš nejraději a proč?

S: Větružku, protože je milá, a Anetku, protože ji znám.

J: Nejraději mám vílu Větružku. Je hezky namalovaná.

D: Mám rád Pampeliána. Protože se mi hodně líbí, že mluví vždycky na P. Moc se mi líbí jeho básnička.

V knížce je spousta básniček... Umíš třeba některou nazpaměť?

S: Básničky jsou moc hezké, ale zatím žádnou neumím.

J: Umím jednu básničku nazpaměť. Ta básnička je v kapitole S teney a meluzínou. A zpívá ji Větružka Anetce: "Pod modřínem u krmelce koulí skřítek kotrmelce. Skok do mechu, dřepů třicet, pak hod šiškou z borovice".

D: Neumím.

3rozhovor domcaStrašidla vyšla i jako audiokniha, kterou vyprávějí Jan Přeučil a Eva Hrušková. V ní se staly z básniček písničky... Už jsi vyprávěná a zpívaná Strašidla slyšel/a?

S: Písničky jsem slyšela, ale vyprávění ne, raději čteme. Musím se naučit pořádně číst.

J: Ano slyšela a hodněkrát. Líbí se mi jak tam jsou ty básničky nazpívané.

D: Ano, slyšel. Poslouchali jsme to, když jedeme do školky. Některé písničky jsou ještě hezčí než básničky.

3rozhovor vodnikPetra Vychytilová, která napsala Nastydlá strašidla, teď připravuje k vydání knížku Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? Chtěl/a by sis ji také přečíst?

S: Ano. Klidně, hlavně bych chtěla vidět další Petřiny obrázky. Moc se mi líbí.

J: Ano, chtěla bych si ji přečíst, určitě bude hezká jako Nastydlá strašidla. Těším se na další hezké obrázky a básničky, které v nové knížce určitě budou.

D: Joooooo, určitě.

3rozhovor perexJak jsme již na webu Putování za uměním psali, nová básničkově-pohádková knížka Petry Vychytilové Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? se připravuje k tisku.

Jednou z postav Nastydlých strašidel byl dobrácký, vtipný, hravý a pohodový vodník Škvejchla. O tom, jak a proč "dostal" vlastní knížku, si můžete přečíst v rozhovoru zde.

Autor: MiM
Snímky: Jan Vychytil a archív autora

Další rozhovory o knihách a audioknihách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny