Rozhovor - Petra Vychytilová: Po Strašidlech přichází Vodník...

Literatura

Úspěšná kniha pro děti předškolního a mladšího školního věku Nastydlá strašidla, která vyšla před několika lety v edici Miraculum Octavum Mundi a dočkala se i audioverze, má volné pokračování. Jedna z postav Strašidel, dobrácký, vtipný, hravý a pohodový vodník Škvejchla, se stala hlavním hrdinou další dětské knihy výtvarnice, hudebnice a spisovatelky Petry Vychytilové Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?

vodnik korektury 2Jak a proč vodnický příběh, plný okouzlujících ilustrací a pohádkových básniček vznikal, jsme se zeptali autorky...

Knížka Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku získala svoji definitivní podobu vlastně neplánovaně. Původním záměrem bylo vytvořit hastrmanskou miniaturku pro mého nejmladšího synka Danielka. Danečkovi se vodník líbí, protože "je zelenej a legrační". Náš vodník totiž lidi netopí. Ba právě naopak, má je rád a baví ho hrát si, stejně jako děti. Na úplném začátku stojí pohádkový příběh Nastydlá strašidla. Jednou z kapitol, kde vodník Škvejchla hraje prim, je Květen. A právě tato kapitola, kterou si Daneček oblíbil, položila základní kámen právě vznikající knížce. Ta zrovna začíná oním květnovým setkáním culíkaté holčičky Anetky s dobráckým vodníkem Škvejchlou na vltavském břehu v pražské Tróji, nedaleko zoologické zahrady.

vodnik korektury 1V současné době je hotová grafická úprava a dokončuje se sazba knihy. To také znamená práci na korekturách...

Daneček se na knížku moc těší a práce na každé korektuře prožívá, nadšeně a aktivně se svými postřehy podílí na výsledné podobě knihy. Celkově jimi velice významně ovlivňoval dějovou linku. Všetečné otázky nebo nápady, které se rodí v hlavičce malého dítka jsou pro mě jako autorku hnacím motorem. Tímto způsobem vznikla například básnička Rybí móda. Je odpovědí na dětskou otázku Proč úhoř není štika? Nebo básnička Zamračené sluníčko - v dětských očích je jasné, že se sluníčko mračí, když se na ně dešťový mrak tlačí. I ruku při ilustrování mi pomyslně vedl syn a pohádkové motivy střídají ty reálné. Snad se mi podařilo přiblížit dětem, jak vypadá lín, štika, lakušník, leknín nebo třeba blatouch na břehu řeky.

vodnik korektury 4Vodníka, stejně jako Strašidla, kompletně připravují v kutnohorské tiskárně Label. Grafickou úpravu a sazbu má na starosti Radek Volf. Jak se Vám na Vodníkovi pracovalo?

Sazba knihy je vždy příjemná práce. Obzvláště, pokud se jedná o knížku pro děti, jako tomu je u Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?. Vznikla pestrá směsice barevných ilustrací doplněná o text, který obázky někde rozverně obtéká, jinde se zase s nimi prolíná. Vše dovoleno. Zábava. Příběh o holčičce a jejím kamarádovi vodníkovi se bude dětem určitě líbit.

Autor: MiM

Další rozhovory o knihách a audioknihách u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny

 vodnik korektury titulvodnik korektury 3