Rozhovor - Něžné akty Bohunky Waageové

Malířka a grafička Bohunka Waageová ve svém ateliéru

Výtvarné umění

Pražská malířka a grafička Bohunka Waageová dlouhodobě spolupracuje s kutnohorskou uměleckou agenturou a galerií ArcusGallery. Není proto divu, že se dvěma svými olejomalbami a několika grafickými listy bude podílet i na výstavě Ach, ty akty, kterou ArcusGallery připravuje v komorní galerii U Posledního soudu (Jagellonská 8, Královské Vinohrady).

S umělkyní jsme se setkali v jejím okouzlujícíh pražském ateliéru a požádali jsme ji o krátký rozhovor...

U Posledního soudu nevystavujete poprvé... Připomeňte některé akce, na kterých jste se podílela...

rozhovor akty bohunka cervena jablkorozhovor akty bohunka 1Ano, je to vinárna blízko mého bydliště a tak se tam občas, když jsem unavená, či jen tak, zastavím na dvojku dobrého vína. Mám to tam ráda a tak jsme se s majitelem dohodli na první malé výstavě grafických listů, páni, to už bude let... Tak to pokračovalo dál a když do galerijní činnosti vstoupila ArcusGallery, hned byla další komorní výstava Poezie stromů. Výstavy pokračovaly, hlavně společné, ráda vzpomínám třeba na andělskou, nazvanou Andělíčci, andělé a... andělky...

Láska a něžně pojatá erotika hrají ve Vaší tvorbě významnou úlohu...

Asi jsem tak stvořená. Vzpomínám, že když jsem začínala s tvorbou, zájemci a vůbec lidé, kteří se přišli podívat na moje výstavy, poukazovali na mé vyznání erotiky. Mě to až rozčilovalo, protože mnohdy tam nebylo nic viditelné co se erotiky a lásky týče. Ale oni to tam viděli! Během let jsem uznala, že je to vlastně moje přednost a že lidé i proto moje obrazy vyhledávají. Vždyť bez lásky by byl náš život daleko chudší! Takto se můžeme radovat, těšit a někdy, bohužel, i plakat.

rozhovor akty bohunka vilaGrafice se nevěnujete už delší dobu, zcela jste se soustředila na olejomalbu. Přesto na výstavě představíte i několik grafických listů. Co Vás k tomu vedlo?

Grafice jsem se věnovala opravdu dlouho, výhradně jsem ji preferovala asi dvacet let. Ale najednou jsem cítila, že barva je pro mě víc a opět jsem se vrátila k obrazům, kterými jsem začínala. A proč grafické listy vystavuji? Stále je mám v šuplíkách, tak proč s nimi nejít ven? Věřím, že i nadále budou dělat rlidem adost.

rozhovor akty bohunka orfeusVzpomněli jsme, že tvoříte v oleji. V poslední době se to však změnilo a přešla jste na akryl...

Je to opravdu jednoduché - zdravotní důvody. Ačkoliv jsem při malování olejem používala místo terpentýnu náhražku, po padesáti letech dýchání olejových barev se dostavila alergie. Neustálý kašel a nemožnost se zbavit podivného stavu... Při návštěvě lékařky se mně paní doktorka žeptala: "Nejste na něco alergická?" Zkrátka, pak to bylo rychlé, koupila jsem akrylové barvy a učila se s nimi malovat, je to úplně jiný styl. Barvy i štětce tvrdly, neznala jsem technologii, ale snad už jsem to trochu zvládla.

A ještě jeden návrat, tentokrát ke grafice. Jak daleko jste s připravovanou bibliofilií Křížová cesta, kterou připravujete pro edivi Miraculum Octavum Mundi? Jde o soubor dvanácti litografií na umělecky závažné a nesnadné téma...

rozhovor akty bohunka pruhledrozhovor akty bohunka sipkova ruzenkaKřížová cesta, to je velká výzva pro výtvarníka. A přesto, že se ta událost stala před dvěma tisíci lety, stále je aktuální v různých aspektech našeho současného života. Jsem vnímavá i k těmto duchovním věcem a proto se tomu nyní věnuji. A 5. května 2023 nastupuji do vynikacící litografické dílny v pražské Říční ulici, kterou vlastní a provozuje vnuk Cyrila Boudy, Martin... Nejdříve nakreslím na dva liitografické kameny dvanáct grafik Křížové cesty, a potom začneme tisknout. Pociťuji až chvění před tímto závažným úkolem, ale zároven' se těším. Je to, jako když se postavíte na start třeba maratónu, či před premiérou.

Vernisáž výstavy Ach, ty akty v pražské vinárně a komorní galerii u Posledního soudu (Jagellonská 8. Královské Vinohrady), na které malířka a grafička Bohunka Waageová představí svoje olejomalby a grafické listy, bude od 17:30 hodin v úterý 2. května 2023.

trnavskyAutor: Ivan T. Trnavský
Snímky Miroslava Moravce
Autor je spolupracovníkem webu Putování za uměním

Další rozhovory o výtvarném umění u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery