Rozhovor - Ondřej Glogar: Možností je mnoho a pořád se nabalují nové a nové, stále přicházeji noví a noví lidé...

Hudba

Dva improvizátoři v jednom představení, které je pokaždé jiné to je herecká a hudební improvizaci současně, známá jako IMPRO Woo (z anglického slova woo – vábit, lákat), která si už získala diváky. Večery, při kterých Ondřej Glogar coby hudebník hrající na tzv. „pánev“ – handpan a australské démonické didgeridoo zdobí improvizaci herečky Jitky Osička, se konají v pražském komorním divadle Art Space.

Požádali jsme proto Ondřeje Glogara o krátký rozhovor...

Jak vnímáte z pozice hudebníka pojem „psychedelické představení“?

glogra rozhovor 1glogra rozhovor 2Je to propojení všech smyslů, audiovizuální zapojení vlastní imaginace a představivosti, až k pocitu odpoutání se od vlastního bytí.

Vzpomínáte si svoje první setkání s nástrojem didgeridoo?

Docela přesně. Bylo mi devět a stalo se tak na skautském potlachu. Potom, to už mi bylo čtrnáct, se mi s nástupem na střední školu zdál sen. Velmi realistický, ve kterém jsem hrál neskutečně rychlé až skoro elektronické skladby na didgeridoo, které mělo asi deset konců. Hned druhý den jsem si nástroj vypůjčil a začal jsem na něj hrát.

glogra rozhovor 3Jaké máte s improvizačním přestavením IMPRO Woo plány do budoucna?

Rozhodně chceme toto představení převést i na divadelní pódia větších sálů. Uvidíme, co a koho nám osud přivede do cesty. Plány máme, ale samozřejmě se necháváme vést intuicí.

Kde Vás kromě Impro Woo můžeme vidět?

Téměř denně hraju na Karlově Mostě v Praze, potom vystupuju na desítkách menších i větších vystoupení v Česku i po celé Evropě. Setkat se můžeme i na festivalech, které organizuji: UFO BUFO, Fénix Festival, Blízká Setkání Třetího Druhu a další. Učím lidi hrát a pořádám kurzy hry i školu hry na moje nástroje. Možností je mnoho a pořád se nabalují nové a nové, stále přicházeji noví a noví lidé.

Autor: MiM
Snímky z jednoho IMPRO Woo večera: Petr Sankot

Další rozhovory z hudebního světa najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery