Recenze - Skvělá přehlídka amatérské fotografie

Fotografie

Letos se již po sedmatřicáté konala svitavská Národní soutěž a výstava, věnovaná české amatérské fotografii. Jak novinářům řekl během tiskové konference při příležitosti květnové vernisáže v Městském muzeu a galerii ve Svitavách předseda poroty Josef Ptáček, Národní přehlídka ve Svitavách, která se konala 13. května do 5. června 2017 patří bezesporu k nejprestižnějším fotografickým událostem v České republice. Výstavu mohou během léta dále shlédnout zájemci na šňůře repríz v Praze, Plasech, Turnově i na Slovensku.

Účastnící tohoto amatérského klání v letošním ročníku překvapili velkým množství velmi kvalitních fotografií, myšleno jak námětově, tak i technickým zpracování, včetně počítačových kouzel.

amaterske 2amaterske 3"Bylo velmi obtížné rozhodovat o tom, které snímky budou oceněny, které půjdou "jen" na výstavu a které budou vyřazeny," konstatoval Josef Ptáček. "Porota pracovala velmi soustředěně a odpovědně. Pomohl i fakt, že byla letos poprvé jen pětičlenná a navíc i částečně omlazená. Tím se otevřela i možnost vzájemně si naslouchat a bez obalu o předložených dílech diskutovat."

Hlavním cílem poroty, dle slov jejího předsedy, bylo ocenit hlavně ty fotografie, u kterých je zřetelný osobní vklad tvůrců. Stranou zájmu tedy zůstaly snímky, které by před určitým časem ještě suverénně vítězily - malebné krajiny a podobně.

Soutěžilo se v pěti kategoriích

amaterske 5amaterske 4Porota ve složení Věra Matějů, Rudolf Němeček, Jana Teplá a Petr Viglius pod taktovkou Jana Ptáčka s tajemníky poroty Milanem Sedláčkem a Dagmar Schulzovou odpovědně odvedla perfektní práci. Celkem hodnotila 859 snímků od 148 autorů a 10 kolektivů v pěti kategoriích.

Celkem byly oceněny na tři desítky prací, včetně četných uznání a cen od sponzorů, mezi kterými kupříkladu nechyběla Foma Hradec Králové nebo časopis FOTO. Prestižní ceny od ředitelky Městského muzea a galerie Svitavy Blanky Čuhelové kupříkladu obdržel Petr Soukeník za Soumrak nad městem, ...a kam dál?. Cenu starosty města Svitav Davida Šimka si vysloužil Jiří Vít za Jarní proměny I., II. a Cenu ředitele SKS Svitavy Petra Mohera získala Bohuše Hácová za Stopy I.

Na úbytě naše fotografie rozhodně nezajde

Josef Ptáček shrnuje: "Překvapivě kvalitní byly příspěvky do této fotosoutěže v kategorii do dvanácti let. Snad všechny by si zasloužily alespoň čestná uznání. Velmi solidně byla obsazena i kategorie do jednadvaceti let - až na drobnosti, týkající se hlavně finální podoby fotografií. Výřez, kompozice a podobně, to je však pouze otázka praxe a vzdělávání se v oboru..."

amaterske 6Závěrem nelze jinak, než poznamenat, že fotografie, tento specifický druh výtvarného umění, má od těch klasických, jako je třeba kresba, malba nebo sochařina jednu výhodu. Stačí mít cit pro výtvarné vidění a určitý vztah k technice, která s rozvojem digitálních aparátů a počítačových hrátek nabízí netušené grafické možnosti, a už může "fotit" takříkajíc každý. Proto sledujeme v posledních letech až masový nárůst zájemců o fotografii. Teprve čas ale jejich talent či nadání pro "obrazy malované světlem“ prověří a oddělí příslovečné zrno od plev.

Autor: Ivan Černý
Reprofoto některých ze soutěžních snímků: Miroslav Feszanicz

Další recenze výtvarného umění u nás i v zahraničí najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery