Recenze - Vodník Škvejchla Petry Vychytilové je další návštěvou v autorčině poetickém světě

Literatura

Dětská knížka Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? o malé Anetce a jejích kamarádech ze světa pohádek nás tentokrát přivede do míst, kde žije vodník Škvejchla, se kterým se mohly děti seznámit v předcházející knize Petry Vychytilové Nastydlá strašidla.

Z části autobiografické povídání, veselé a vtipné básničky-písničky a barevné ilustrace výtvarnice, spisovatelky a hudebnice v jedné osobě, dotvářejí svět fantazie, který se prolíná se světem skutečným, ve kterém žije Anetka se svojí rodinou i podivuhodným kamarádem.

fr recenze vodnik 2fr recenze vodnik titulText přímo vyzývá čtenáře, aby si příběhy nejen přečetli, ale sami se stali jejich součástí. Mohou si společně s Anetkou prožít to, co zažila s maminkou, tatínkem, babičkami nebo dědečky. Kniha, určená hlavně dětem předškolního a mladšího školního věku, je vítaným občerstvujícím větříkem, který sfoukne dohromady ke svým vyprávěním celou rodinu. Přiměje je, aby vypnuli telefony a šli se pobavit třeba o tom, co je žufánek nebo jak se vaří přesbidlo. Společně si zazpívají či zahrají písničku podle notového záznamu, namalují obrázek... Společný čas strávený nad touto knížkou rozvíjí fantazii nejen dětí, ale i dospělých a pomůže upevnit vzájemná pouta vztahů mezi nimi.

fr recenze vodnik prebalfr recenze vodnik 3Pohádkový příběh opět doplnila autorka vlastními ilustracemi a v limitovaném počtu výtisků i vlastnoručně háčkovanou záložkou-rybičkou, která má děti uvést do světa hlavního hrdiny. V každé knize je vloženo číslované a signované faksimile jedné z vodnických ilustrací. A už jenom jako zajímavost připomeňme, že text je vytištěn škvejchlovsky zelenou barvou...

Autorka: Lenka Frankovicová
Snímky: i-passage.cz

Knihu výtvarnice, spisovatelky a hudebnice Petry Vychytilové Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?, která vyšla v edici Miraculum Octavum Mundi, si můžete prohlédnout a případně i koupit v internetovém Knihkupectví theressa, které má na její prodej výhradní právo.

Další knižní a audioknižní recenze si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny