Recenze - Neapol v rukách dětské mafie

Literatura

Roberto Saviano (* 22. září 1979) je italský novinář a spisovatel, který už stačil dosáhnout solidního světového věhlasu zvláště díky svým poučeným thrillerům ze světa neapolské mafie. Kvůli nim se mu ovšem dostalo i výhrůžek smrtí právě ze strany popisovaných kruhů.

Jeho román Piraně z roku 2016, právě vydaný česky v audioknižní podobě, odhaluje ještě další a otřesnější podobu organizovaného zločinu na jihu Itálie. Jeho ústředními „hrdiny“ jsou teenageři v čele s patnáctiletým Nicolasem Fiorillou, kteří se rozhodnou založit vlastní gang, paranzu.

Zdánlivě slušné děti ze středostavovských rodin znají okolní svět především z akčních thrillerů a her, jsou oproštěny od jakékoli morálky a násilí včetně vražd je pro ně pouhou hrou a stupněm k vysněnému cíli. Cíli, kterým je pocit moci a dostatek peněz k bezuzdnému rozhazování. Ne všichni se však dožijí dospělosti, protože neustálý boj o pozice a prostor v obchodu s drogami si vybírá svou daň.

Posluchač se v jedenáctihodinové audioknize dostává do skutečně šokujícího prostředí, v němž tradiční principy v podstatě nefungují. Svým způsobem je překvapující i laxnost policie a rezignace rodičů, kteří v mladistvých kriminálnících stále vidí především milovaná nezletilá dítka.

Audiokniha zaslouží hned několik výrazných pochval. Ty začínají překladem Alice Flemrové, která mistrně pracuje se slangem a výrazivem dobových teenagerů včetně trendy slov a vulgarit. V režii Michala Bureše je pak báječný výkon Václava Neužila, který nadmíru pestře oživuje plejádu svébytných a deformovaných postav.

Celek pak doplňuje nadprůměrná hudební složka z pera Ondřeje Brouska s hostujícím zpěvákem Matějem Ruppertem. Zahrnuje přesvědčivě škálu nálad od tragických momentů až po agresivitu v duchu aktuálních módních trendů.

Autor: Ilja Kučera ml.
Zdroj: Právo
Zdroj snímku: casertaweb.com

Další knižní a audioknižní recenze si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny