Recenze - Planina je příležitostí kvalitně se bát

Obal audioknihy. Zdroj snímku: Radioservis

Literatura

Už jsme si tak trochu zvykli a možná se i smířili s tím, že tolik módní severská krimi překypuje potoky krve, brutálními zločiny a absurdními vraždami. Horor Planina, zpracovaný jako audiokniha, pětačtyřicetiletého islandského spisovatele Steinara Bragiho ovšem patří do úplně jiného světa.

Ne že by se při jeho poslechu ve skvělém podání Lukáše Hlavici netajil dech a nenaskakovala husí kůže. Důvod je ovšem jinde. Planina je promyšlený a mistrně vystavěný příběh se specifickými rekvizitami. Tou velmi podstatnou je islandská příroda. Nekonečné odlidštěné pláně, písečné a kamenité, bez stromů působící osudovou dusivostí, lidská bezmocnost a fantazie podnícená temnou ostrovní mytologií. To všechno jsou kulisy, do nichž Steinar Bragi umístil svůj zdánlivě jednoduchý, a přitom neodbytně gradující příběh.

Dvojice mladých podnikatelů s partnerkami vyrazí na výlet a za hluboké tmy a mlhy jejich džíp narazí do osamělého černého domu a neopravitelně se poškodí. Je třeba přenocovat, a to i přesto, že dům je obýván více než podivnou starou paní a zjevně pomateným staříkem.

Zpočátku banální nehoda se pozvolna mění v noční můru, když čtveřice zjišťuje, že k návratu do civilizace jí brání další a další nepochopitelné překážky. Autor navíc postupně rozkryje charaktery a osudy hlavních postav, které nepatří právě k nejsympatičtějším. Jsou však zcela uvěřitelné a reálné, byť kladný hrdina je mezi nimi k pohledání.

Poslech audioknihy je strhující, nicméně stále tíživější a tíživější. K tomu zásadní měrou napomáhá i sugestivní horečnatá hudba George Crumba, kterou původní desetidílnou rozhlasovou četbu propojila režisérka Apolena Novotná.

Autor: Ilja Kučera ml.
Zdroj: Právo

Další knižní recenze si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku antikvariátu U Skleněné kašny