Recenze: Jennifer Nivenová: Tíha vesmíru

Literatura

V pondělí 26. června 2017 vyšla na webu Novinky.cz recenze knihy Jennifer Nivenové Tíha vesmíru. Přinášíme její doslovný přepis.

Zpracovat řadu problémů, které mohou trápit dospívajícího, klestícího si cestu střední školou, do lehkého a zábavného příběhu se v příznačně pojmenované knize Tíha vesmíru podařilo americké autorce Jennifer Nivenové.

Příběh románu tvoří v krátkých deníkových úsecích střídající se promluvy dvou postav – Jacka a Libby. Jejich charaktery Nivenová záměrně vyhnala do extrému, aby explicitněji demonstrovala nešvary, kterých se náctiletí na sobě vzájemně i na sobě samých dopouštějí.

Jackovi proto dala do vínku prosopagnosii – poruchu, při níž není schopen rozeznávat a zapamatovat si lidské tváře včetně tváří příslušníků vlastní rodiny a nejbližších. Svět je pro takového člověka bludištěm neznámých lidí, v němž se orientuje jen na základě dialogů.

Libby je „nejtlustší teenagerkou v Americe“, po smrti matky zajídá žal enormním množstvím jídla a její přejídání vyvrcholilo při požáru uváznutím ve vlastním domě, z něhož ji museli vysekat hasiči.

Skrze nenásilné emoce autorka nechává čtenáře nahlédnout do situace oběti šikany, popasovat se s prožíváním chlapce, jemuž otec onemocní rakovinou a zároveň je nucen vyrovnat se s nevěrou rodiče a odmítnutím mladšího bratra vrstevníky z důvodu, že je „jiný“ a zženštilý.

Toto vše je překryto hávem lehké romance, do níž Nivenová přidala – jak je v jejích knihách zvykem – kolorit americké Indiany, a atmosférou filmové americké střední školy. V jádru se však skrývá ryzí snaha autorky zasáhnout do světa náctiletých a možná ubrat trochu budoucího potenciálního zla.

Tíha vesmíru je totiž nejen příběh o boji proti negativním vlivům pubertálního věku v nemilosrdné džungli střední školy, ale i příběhem o hledání sebe sama daleko od intencí, jaké nastavila společnost. Mít nadváhu, ztratit rodiče či se celý život potýkat s poruchou mozku neznamená, že člověk nemůže být šťastný sám se sebou a být v tomto věku vnímán okolím takový, jaký je, aniž by byl nucen se měnit či přizpůsobovat.

Nivenová si v minulosti získala české čtenáře knihou Všechny malé zázraky, v níž mladší generaci představila bipolární poruchu a otevřela toto téma v souvislosti s teenagery. Ukázala, že deprese nejsou jen záležitostí dospělých a že mohou existovat i v duši teenagera a s pubertálními excesy nemusejí mít pranic společného.

Autorka: Lucie Zelinková, Právo
Zdroj: novinky.cz

Další recenze knih všech žánrů najdete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery