Recenze - O uměleckém sběratelském kalendáři z edice Tempus in Immortalibus Lapidibus

Výtvarné umění

Slovo kalendář je běžně užívaným pojmem, stejně jako artefakt sám. V dnešních dnech se (kvůli covid pandemii), na rozdíl od let minulých nekupí kalendáře na stáncích ani za výlohami knihkupectví či jiných obchodů. Škoda. Ta škála od letadel po vesmírné fotografie, od květin po recepty, od dětí, pejsků a kočiček po akty, zarámovaná třiceti a jednatřiceti dny (až na únor) předznamenávala budoucí rok, nesla v sobě naději budoucího času i jeho neúprosný běh, který určuje a odměřuje život každého z nás.

Prostě a dobře, aniž bychom si uvědomovali podstatu slova, kalendář byl, je a bude vždy "systémem pro členění a orientaci v čase v periodách dnů a delších, měsících, rocích.“

mares recenzer kh 3mares recenzer kh 5Kalendářů je několik, gregoriánský, juliánský, islámský, čínský, lunární a jsou, ty v tištěné formě, stolní, nástěnné, plánovací...

Jedny stroze zaznamenávají dny, neděle a svátky, druhé rozšiřují prostory kanceláří a bytů a přinášejí do nich, jako časové lidské spojnice, světy a objekty jiné, z jiných krajů, z jiných zemí, udivují obrazem, fotografií zachycující krásu okamžiku. A co je nejkrásnější, zůstávají s námi.

To o čem hovořím, je úděl nástěnných kalendářů, které si kupujeme a do bytů, kanceláří, a prostě si jejich „pověšením na stěnu“ přinášíme k sobě kousek krásy země a světa.

Takový je i velkorozměrový, nástěnný umělecký sběratelský kalendář vydaný v edici Tempus in Immortalibus Lapidibus pod výstižným názvem Hory Kutné v umění výtvarném 2021. Přímo navazuje na stejnojmennou výstavu, kterou na podzim 2019 připravila v místní Galerii a knihkupectví Kosmas kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery.

mares recenzer kh 1mares recenzer kh holaV dílech výtvarníků Vlastimila Bareše, Kateřiny Hlaváčové, Vojtěcha Kolaříka, Josefa Krčila, Františka Letáka, Jaroslava Mouchy, Čestmíra Pechra, Hany Richterové, Jitky Rudolfové, Josefa Slavíčka, Pavla Sukdoláka a Bohunky Waageové, je zachycena olejem, akrylem, leptem i akvarelem velkolepá magie úchvatné Kutné Hory.

Nádherný titulní list je dílem mladé, talentované a nadějné výtvarnice Veroniky Holé, která se ve svých suchých pastelech, jako kontrapunkt k ostatním uměleckým dílům kalendáře, zaměřila na detaily města pod Svatobarborskou katedrálou.

mares recenzer kh 2mares recenzer kh 4Výběr a skladba kalendáře Hory Kutné v umění výtvarném 2021 dovolí každému, kdo jej vlastní, navštívit v periodách měsíců vždy jedno z kutnohorských míst, která okouzlují historií i krásou.

Kalendář Hory kutné v umění výtvarném 2021 podle mého názoru ozdobí každou domácnost, neboť i do té nejmenší přináší velikost lidského umění a nekonečný prostor času, který nás obklopuje.

A ty vytvářejí víru a naději, kterou v současné době každý z nás víc jak potřebuje.

Kalendář Hory Kutné v umění výtvarném 2021 vydalo jako 7. svazek specializované edice Tempus in Immortalibus Lapidibus nakladatelství Globus International. Prohlédnout a objednat si jej můžete v internetové Galerii myrro, nebo přímo zde. Velice jednoduše získáte i desetiprocentní slevu z ceny kalendáře. Stačí, když do poznámky v objednávce vepíšete číselný kód 1703.

mares recenzer kh 6Autor: František Mareš
Zdroj snímků: i-passage.cz

Recenze dalších událostí z výtvarného umění u nás i v zahraničí si můžete přečíst na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery